9n BZG Wskazania temperatury Roboczej silnika.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
AdrianFe89Wro
Newbie
Newbie

9n BZG Wskazania temperatury Roboczej silnika.

Post autor: AdrianFe89Wro »

Witam.
Posiadam Vw Polo 9n oznaczenie silnika BZG i potrzebuje waszej pomocy w następującym przypadku a mianowicie. Polo nagrzewa się prawidłowo do temperatury roboczej 90 stopni ale wystarczy ruszyć z miejsca i zacząć jechać  i wtedy jak by silnik zaczynał się sam pędem powietrza chłodzić i temperatura na budziku spada do stanu początkowego czyli na samo dno wystarczy chwile postać i temperatura powoli zaczyna wracać na 90 stopni. I tak w kółko. Zacząłem od najtańszej wymiany czyli czujnik temperatury płynu i niestety objawy nie ustały. Gdzie mogę dalej szukać usterki?
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2017, 8:05 przez AdrianFe89Wro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Termostat nie trzyma zapewne
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
A
AdrianFe89Wro
Newbie
Newbie

A jak to sprawdzić? Czy tak jest?
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Po odpaleniu silnika jak temp. będzie dochodziła np. do 70* zobacz czy wąż na dużym obiegu jest ciepły. Jeśli będzie ciepły to termostat nie trzyma i należy go wymienić.
A
AdrianFe89Wro
Newbie
Newbie

Ma się rozumieć że te objawy mogą mówić o termostacie. A jeżeli to nie termostat gdzie dalej szukać? Gdzieś trafiłem na informacje o uszkodzonych zegarach. Czy to mogło by być to?
A
AdrianFe89Wro
Newbie
Newbie

Witam.
Termostat wymieniony ì teraz temperatura stoi w miejscu tak jak powinna  ;) zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie chlodnica zimna górna rura gorąca a dolna zimna wentylator włącza się jedynie jak włączę klime a tak to nie. Silnik się nie przegrzewa i wszystko jest ok. Czy wentylator powinien się włączyć czy to jest tak mały silnik ze włączy się jak będzie potrzeba.
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mikki68 »

W/g twojego opisu wszystko jest już OK przy klinie wentylator się załącza nie zależnie od temperatury silnik, to włączenie wymusza klim :D
Moja srebrna strzała
na podtlenku LPG :)
A
AdrianFe89Wro
Newbie
Newbie

Przy klimie włącza się normalnie wiec jest ok. Ale gdy temperatura osiągnie 90* i po dłuższej trasie albo w trakcie ani drgnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „9n / 9n3”