[9N] pęknięta sprężyna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
raf7
Początkujący
Początkujący

[9N] pęknięta sprężyna

Post autor: raf7 »

W poprzednim tygodniu podczas przejeżdżania przez nierówności pojawił się dziwny dźwięk w okolicy przedniego koła tak jakby obijało się coś o inny kawałek metalu. W sobotę przyszła pora na zmianę opon na letnie i podczas takiej zmiany kół odnalazłem przyczynę dziwnego hałasu, mianowicie zauważyłem pękniętą prawą sprężynę, ułamał mi się kawałek dolnego zwoju i teraz jako, że sprężyna oraz amortyzator (6Q0413031BQ) jest inne niż standardowe (zgodnie z etką do zawieszenia sportowego) czy szukać w sklepach takich samych zamienników czy może kupić sprężyny i amortyzator standardowy i czy będzie miało to wpływ jeśli tył też jest innego typu (do zawieszenia sportowego) i czy w takim przypadku muszę kupić standardowe amortyzatory i sprężyny na tył (większy koszt).
W ogóle co polecacie zakupić? Ze sprężyn to znalazłem KAYBA, FEBI, LESJOFORS, JP GROUP, jeżeli chodzi o amortyzatory to wybór już większy BILSTEIN, KAYABA, SACHS, MONROE i jakies JP GROUP, MAPCO, OPTIMAL, które są warte zakupu?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 11:49 przez raf7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adik1993
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Adik1993 »

zawieszenie się wymienia osiam to raz
dwa możesz czuć różnice jeżeli przód założysz serię a tył sporty
3 nie lepiej Ci poszukac kitu np -30 za ok 800zł kpl?
Nie znam się, więc wypowiem się :)

1sze miejsce w Świątecznym konkursie fotograficznym 2015
Polo 9N 1.2 12v Germański Oprawca
Polo 6C 1.2 TSI Bluemotion

Polena na Fejsie
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

amortyzator do zawieszenia sportowego ma tłoczysko 22mm, do standardowego 20mm - wizualnie niczym więcej się nie różni. zresztą kayaba wycofała z produkcji amortyzator 22mm (333872) i zastępuje go zwykłym 20mm (334835). u mnie w 9N ASZ też było fabryczne zawieszenie sportowe, tylne amortyzatory ze sporta różniły się od standardowych długością obudowy i tłoczyska. ostatecznie wstawiłem bilsteina B6 i sprężyny eibach sportline i myślę że to najlepszy kompromis pomiędzy serią a gwintem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”