Nowe głośniki słaba jakość

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
paweeel
Newbie
Newbie

Nowe głośniki słaba jakość

Post autor: paweeel »

Zakupiłem nowe głośniki Hertz DCX 570.3 owalne 5x7 podłączone pod radio Pioneer MVH-170UB. Głośnik gra głośno i czysto lecz nie ma basów (są ale bardzo mało słyszalne). Jaka może być wina czy trzeba kupić do nich wzmacniacz? Druga sprawa jest taka czy słaba jakość przewodu głośnikowego miała by taki wpływ na głośnik czyli brak basu? Dokładnie chodzi mi o to że przewód jest w 3 miejscach cięty i połączony ponownie.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Na początek sprawdź czy nie zamieniłeś plusa z minusem (połączenie radio > głośniki).
p
paweeel
Newbie
Newbie

Tutaj jest w 100% pewny że dobrze.
p
paweeel
Newbie
Newbie

Bo ogólnie takie hertzy powinny "jakoś" pograć na samym radiu?
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Pewnie tak i jakoś grają. Wydaje się, że tylko wzmacniacz pomoże, bo radio nie ma wydajności prądowej. Nie wiadomo też do jakiej impedancji głośników jest przystosowane.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
p
paweeel
Newbie
Newbie

A podłączę lepszy głośnik pioneer 340w 80rms 4 ohm i gra idealnie, jest bardzo doży bas
Podłączyłem na próbę głośniki hertza pod wzmacniacz EDITION SPECIAL TWO Magnat i tutaj już zupełnie nie ma dźwięku... gra bardzo cicho, nie wyraźnie i brak basu. Ten wzmacniacz zasila subwoofer na mostu i sprawuje się ok.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, 9:50 przez paweeel, łącznie zmieniany 1 raz.
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Czego ty oczekujesz od głośników za 160zł ?

Gdzie je masz wgl włożone ?
p
paweeel
Newbie
Newbie

Tylna półka, ale kurde bez przesady że one będą tak grać nawet pod wzmakiem? To już głośnik za 100zł gra lepiej od tego hertza
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Skąd w ogóle pomysł na montowanie głośników w tylnej półce ?
Sam napisałeś, że masz subwoofer jakiś więc po co takie głośniczki ?

Montuje trochę sprzętu i wiem, że wygłuszone drzwi i odpowiednie przetworniki sprawdzają się można powiedzieć zawsze. Zależy od preferencji muzycznych klienta. Czasem do tego dochodzi jakaś mała 8" w closed. Wszystko pod coś 4 kanałowego 1+2 przód i 3,4 w mostku na suba. Tanie rozwiązanie grające.
p
paweeel
Newbie
Newbie

Nie mam swobofera tylko te hertzy. Na przodzie nie mam gdzie ich zamontować bo musiałbym przerabiać drzwi, a w podszybiu odpada.
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Najlepsza opcja w 6N to dobry przód, drzwi i podszybie i albo to wystarczy, albo sub do bagażnika dodatkowo. Z tylnej półki sam niedawno wywaliłem (montaż jednego z poprzednich właścicieli), bo grały jak gówno.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
p
paweeel
Newbie
Newbie

W poprzednich autach zawsze miałem głośniki na tylnej półce i teraz też nie widzę u siebie w polo innej opcji jak tylko tam. Oczywiście gdybym w drzwiach miał miejsce to montowałbym tam - oczywiste. W podszybiu nie kupię dobrych małych głośników. Zostaje tylko tył.
Zakupiłem wzmacniacz mac mpx 2000 i teraz kieruję następne pytania, które może były już tu poruszane, ale nie mogłem ich znaleźć.
Dokładnie chodzi o wyregulowanie wzmacniacza, aby nie rozwalić głośników.  Przypomnę że zasila on 2 głośniki Hertz DCX 570.3
Ogólnie mógłbym to ustawić na słuch, ale podkreślam że zależy mi na głośniku:)
1. Level
2. Bass eq 0dB-12dB
3. HPF 40Hz-300Hz
4. LPF 40Hz-300Hz
5. X-OVER - FULL/LPF/HPF
6. Mode - mono/stereo
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

paweeel pisze: W poprzednich autach zawsze miałem głośniki na tylnej półce i teraz też nie widzę u siebie w polo innej opcji jak tylko tam. Oczywiście gdybym w drzwiach miał miejsce to montowałbym tam - oczywiste. W podszybiu nie kupię dobrych małych głośników. Zostaje tylko tył.
Zakupiłem wzmacniacz mac mpx 2000 i teraz kieruję następne pytania, które może były już tu poruszane, ale nie mogłem ich znaleźć.
Dokładnie chodzi o wyregulowanie wzmacniacza, aby nie rozwalić głośników.  Przypomnę że zasila on 2 głośniki Hertz DCX 570.3
Ogólnie mógłbym to ustawić na słuch, ale podkreślam że zależy mi na głośniku:)
1. Level
2. Bass eq 0dB-12dB
3. HPF 40Hz-300Hz
4. LPF 40Hz-300Hz
5. X-OVER - FULL/LPF/HPF
6. Mode - mono/stereo

LEŃ !!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.strefacaraudio.pl/topic/1409 ... macniacza/
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
p
paweeel
Newbie
Newbie

Czyli najlepiej ustawić na "full" i nie bawić się z tym za bardzo:)
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

dokładnie
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”