Samodzielna wymiana płynu chłodniczego [9n]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

E
Ezio
Newbie
Newbie

Samodzielna wymiana płynu chłodniczego [9n]

Post autor: Ezio »

Witam
Posiadam Polo 9N z 2002 r.
Zauważyłem że płyn chłodniczy mam już na kresce min. I moje pytanie - czy kompletny amator samochody poradzi sobie w jego wymianą/dolaniem czy muszę jechać do warsztatu?
Wiem, że płyn G12 ale czy mogę go dolać do obecnego który mam czy muszę jakoś spuścić stary?
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Dolej. Płynu się zasadniczo nie wymienia.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
E
Ezio
Newbie
Newbie

Ok dzięki:)
http://vwpoloklub.pl/forum/index.php/topic,17498.0.html zmylił mnie ten temat o wymianie...
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Jeśli nie ma niesprawności układu chłodzenia to płyn się nie degraduje. Zalewa się nowy tylko po wymianie np. chłodnicy.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
E
Ezio
Newbie
Newbie

Super. A wiadomo że ma byc G12 ale jak bedzie innej firmy to nic się nie stanie?
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

G12 to typ płynu, w zasadzie koncentratu, który rozrabiamy z wodą. Wiele firm produkuje płyny gotowe zgodne ze specyfikacją i mieszalne z oryginalnym G12. Raczej to nie jest kosmiczna technologia więc nie wydawałbym zbyt wiele pieniędzy na to.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

E
Ezio
Newbie
Newbie

Musi być czerwony bo widzę, że też taki mam. Więc np. coś takiego http://www.motochemia.pl/k2-kuler-5l-cz ... -1170.html ?
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Może być. Ja dolewam zwykle taki.

Inna sprawa, że płynu raczej nie powinien ubywać wiec po uzupełnieniu obserwuj czy poziom utrzymuje się czy może jest jakaś nieszczelność.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

E
Ezio
Newbie
Newbie

Ale taki mogę wlać od razu? Czy mieszać z wodą?
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Ten, którego podlinkowałeś to gotowy do stosowania płyn. W innych przypadkach w nazwie będzie koncentrat i te rozrabiamy z wodą.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”