Re: Oznaczenia zegarów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Re: Oznaczenia zegarów

Post autor: rolek »

Ja tam zawsze myślałem, że to jest moment zmiany biegu
Obrazek
A
Amino
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Amino »

Jest to oznaczenie z jaką maxymalną predkością można jechać na danym biegu. Oznaczenia są dla I, II i III biegu. Tak wynika z niemieckiej instrukcji. Oznaczenia te występuja w licznikach bez obrotomierza.
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

Witam. Prędkościomierz, to dotyczy prędkości a nie zmiany biegów ;) te znaczniki pomagają, aby dostosować prędkość do ograniczeń, w UE od dawien dawna często spotykane było i jest obecne ograniczenie do 50 km/h, tak samo jak do 30 km/h. Pozdrawiam.
A
Amino
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Amino »

Skoro twierdzisz, że to oznaczenia ograniczenia prędkości to wytłumacz mi dlaczego:
- "I" znajduje się przed 40km/h,
- "II" znajduje się przed 70km/h,
- "III" znajduje się przed 110km/h,
- oraz dlaczego te oznaczenia nie występują w licznikach wyposażonych w obrotomierz?
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Może i znają wszyscy przepisy ale większość, źle je interpretuje ;) Mam obrotomierz i znaczniki też występują, prócz tego "110". Na jedynce mogę jechać szybciej niż znacznik to pokazuje, na dwójce tak samo, rozumiem że gdyby to było do ekonomicznej jazdy to kolor byłby zielony a jest "ostrzegawczy". U Niemców np. po każdym skrzyżowaniu znajduje się znak odwołujący i niemiec jedzie wedle przepisów które przed skrzyżowaniem były, a jak wiemy skrzyżowanie je odwołuje (jeżeli nie jest to strefa) i on będzie się trzymał tego znacznika jak zaklęty zanim nie minie "odwołania" niekiedy po 200 metrach... ;-) Co do 110 km/h to ograniczenie bardzo często spotykane przy zjazdach z autostrad. Wsiądźcie również do innych marek aut, popatrzcie i zobaczycie podobne znaczniki w tych samych wartościach prędkości na liczniku co u nas :) a najczęściej spotykane ograniczenia prędkości na znakach to 30, 50, 70 (pomijam 90) i 110. Tak to interpretuje z praktyki, oczywiście mogę się mylić i chętnie zweryfikuję swoje poglądy ;-)
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Moja złożona w Hiszpanii a pierwsza rejestracja w Niemczech.
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Nadal obstawiam, że te kreski oznaczają zmianę biegu, tutaj licznik w 86c mojej mamy:

Obrazek

-- Nie Sie 16, 2009 10:21 pm --

Aczkolwiek u mnie w 2f tego nie ma hmmm

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

A mi chodzi o te znaczniki w nowszej wersji, bo takie mam, w starszej też jest około 50-tki ten znacznik do prędkości, a co do tych I, II, III to jestem zaskoczony bo pierwszy raz widzę tego typu oznaczenia, widziałem starsze wersje ale tego nie miały lub nie zwracałem uwagi po prostu więc już jestem przekonany, że macie rację :)
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Passlandis""]Ja też przy tym pozostaję co kolega wyżej ;) O to Polóweczki są w rodzinie, gratuluję ;)[/quote]

A no tak się złożyło, że dzisiaj mija 10 lat jak 86c jest w rodzinie :)
Obrazek
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

Jakby te znaczniki miały "przypominać" o najpopularniejszych ograniczeniach prędkości to po co ta wielka czerwona kreska na "pięćdziesiątce"? ja mam I na ok 30 II na 70 i III na 110 a na 50 jest gruba czerwona krecha jakby zupełnie z innej bajki...
p
puca999
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: puca999 »

Neccy bo 50 to najważniejsze ograniczenie? :this:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”