[Classic/6KV] Dziwny stukot/klekotanie podczas jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
Helward
Newbie
Newbie

[Classic/6KV] Dziwny stukot/klekotanie podczas jazdy

Post autor: Helward »

Witam,

jakoś od niedzieli zauważyłem w mojej polówce dziwny stukot od silnika. Najbardziej go słychać gdy jade na biegu 3 i 4 i puszczam pedał gazu, po wciśnięciu sprzęgła ustaje,. Podniosłem auto i z lewej strony był uszkodzony przegub wewnętrzny. Niestety wymiana nic nie pomogła w kwestii stukotu. Również był dolany płyn do skrzyni bo troszkę brakowało ( co chyba wzmocniło odgłosy). Dodam, że w zeszłym roku było wymieniane sprzęgło (LUK - ale bez linki), łączniki, końcówki, sworznie, tarcze i klocki.

Gdzie może tkwić problem? Czyżby skrzynia była na wykończeniu (wszystkie biegi wchodzą luźno)?

Przeglądałem forum ,ale nic na tyle podobnego nie znalazłem
H
Helward
Newbie
Newbie

Na 2 biegu też jest słyszalne, dzisiaj zauważyłem. Może to być pasek wielorowkowy albo napinacz? Ewentualnie coś z rozrządu?
Awatar użytkownika
Ucando
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Ucando »

Ten stukot ma odgłos obijania metal o metal, czy bardziej głuchy odgłos? Kolejne pytanie, czy te stuki są  uzależnione np. Od prędkości samochodu lub obrotów? Skoro dolanie oleju do skrzyni jeszcze wzmocniło odgłosy, to najprędzej trzeba byłoby szukać tam przyczyny. Piszesz, że przy odpuszczeniu gazu najbardziej słychać, a po wciśnięciu sprzęgła ustaje, więc to także może być objawem uszkodzenia w skrzyni biegów. Czy sprzęgło było wymieniane w całym zestawie, czy tylko pojedyncze części?
Poznaj ofertę części samochodowych w sklepie UCANDO.pl - https://www.ucando.pl
H
Helward
Newbie
Newbie

Bardziej jest to odgłos tarcia metal o metal. Zwiększając prędkość odgłosy są coraz szybsze i analogicznie puszczając pedał gazu coraz wolniejsze. Sprzęgło było wymieniane w komplecie. Jak do tej pory auto jeździ praktycznie drugi tydzień i inne problemy nie wystąpiły. Każdy z biegów wchodzi bez problemu, nie szarpie.

Póki co szukam innej skrzyni, znajomy mechanik wymieni mi za 150 zł więc koszt niewielki.

Ps. Dzisiaj jadąc na miejscu pasażera w pewnych momentach (rzadko) było czuć pod nogami owe tarcie.
H
Helward
Newbie
Newbie

Skrzynia wymieniona, problem ustał :) samochód chodzi o niebo lepiej. Koszt skrzyni 250 zł wymiana 300zł (jednak) olej + uszczelniacze ok 110 zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”