Jak zauważyłeś, miałem podobny dylemat i założyłem podobny temat. Juz to pisałem, ze autko o malej mocy jak moje 75KM jest bardzo czule na wszelkie przeciwności "losu"

tzn boczne i przeciwne wiatry, wzniesienia. Po prostu nie ma siły sobie z tym poradzić i nadrabia większym spalaniem

Do tego dochodzi zima i zmiana opon na zimowe tez powoduje zwiększenie spalania. Tzn domyślnie producent zaleca i zakłada Dunlop Sport BluResponse 185/60 R15. Na zimę założyłem Continentale o tych samych wymiarach, nie wiem jakby było przy Dunlop SP Winter Response 2 185/60 R15 ? Niewielki wpływ na spalanie ma tez pasażer

Wbrew pozorom mały silnik nie jest dobry na trasy. Nie kupiłbym go drugi raz. Mialem Fabie 1.9tdi 105PS, paliła 5,5/100km wiatr, nie wiatr, wyprzedzanie, załadowany, zawsze podobnie, bo dla niej 110-120km/h to był spacerek.
Do tego te przekłamania w spalaniu na wyświetlaczu, nie pokrywają się z rzeczywistością, zaniża o 0,5km/100km.

Obecny przebieg mam 40.000km, przy kolejnym wyborze bede się starał wrócić do 4cylindrow i min 90KM . pozdr.