Tłucze z prawej strony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lambers
Raczkujący
Raczkujący

Tłucze z prawej strony

Post autor: lambers »

Jak w temacie. jakieś 2 miesiące temu wymieniane były oba przednie amory, drążek oraz końcówka drążka. Po tych dwóch miesiącach gdy auto "kiwa się na boki" na nierównościach słychać głośne stukanie pod podłogą. Dźwięk jakby wydobywał się z okolicy prawego przedniego koła, czasami też słychać jakby z lewej strony. Co to może być? Dźwięk jest bardzo głośny jakby ktoś młotkiem napier....lał :( Mam wrażenie, że auto się łamie. Dźwięk ten najczęściej jest słyszalny przy małych prędkościach na dziurach, kiedy auto buja się na boki. Pomocy !!!
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Sprawdź czy śruba zaciskająca sworzeń wahacza w zwrotnicy nie jest poluzowana albo ma zerwany gwint.
Obrazek
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: freeyourmind »

najlepszym sposobem bedzie stacja diagnostyczna plus 10 zeta.wrzucenie na trzepaczke i sprawdzenie calego zawieszenia.wtedy bedziesz wiedzial co w trawie piszczy
Stare dobre czasy / przed montażem LPG... Obrazek
Awatar użytkownika
Lechu_1987
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lechu_1987 »

kolego mam ten sam problem i mysle ze to moze byc przegub zewnetrzny !! koszt 80zł jakies. stuki przypomonaja jak by cos strzelało w prawym kole na dziurach.
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
l
lambers
Raczkujący
Raczkujący

Ale masz to już zdiagnozowane, czy to tylko twoje domysły? Ja wczoraj przeleżałem pół dnia pod samochodem, oglądałem, szarpałem, nigdzie nie wyczułem znacznych luzów, czy uszkodzeń mechanicznych w postaci pęknięć, gumy też wyglądają w miarę. Najlepsze jest to, że jak samochód stoi, to można szarpać, na boki, uciskać amory, w ogóle cuda robić i nic nie słychać. Złożyłem do kupy, wyjechałem z kanału i od raz pier..lnięcie :(
M
MORO
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: MORO »

Mam te same objawy i wiem , że to wahacz.Kupić nowy, wymienić i śmigać
l
lambers
Raczkujący
Raczkujący

Jeżeli tłucze bardziej z prawej strony (jakieś 90 % wszystkich stuków) to do wymiany będzie prawy wahacz? Czy dam radę zrobić to sam? Mam dwie ręce, jakąś tam głowę i podstawowe narzędzia, dostęp do kanału... Czy potrzebne są jakieś narzędzia specjalistyczne?
p
piotrek18ony
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrek18ony »

Siema miałem tak samo wymiana wachacza pomogła koszt okolo 90 zł i po problemie :D
Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Andrzej_89 »

[quote="lambers"]Jeżeli tłucze bardziej z prawej strony (jakieś 90 % wszystkich stuków) to do wymiany będzie prawy wahacz? Czy dam radę zrobić to sam? Mam dwie ręce, jakąś tam głowę i podstawowe narzędzia, dostęp do kanału... Czy potrzebne są jakieś narzędzia specjalistyczne?[/quote]

Ze zdjęciem wahacza nie będziesz miał problemów, ja przed chwilą oba zdjąłem. Szybka i łatwa robota. Nawet kanał nie potrzeby, i specjalne narzędzia też nie.
l
lambers
Raczkujący
Raczkujący

Ok. Panowie mam kupić tylko wahacz, czy do wymiany kupuje się jeszcze jakieś gumy itp.? Wymieniłbym za jednym razem. Od razu pytanie, czy gumy się czymś smaruje przed założeniem (smar jakiś czy coś)?
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

wahacz ma juz wszystko w sobie.nic sie nie smaruje :) troszke sie nameczysz zeby go wymienic ...najwiecej Ci pewnie zejdzie z wlozeniem macpersona na swozen:D...powodzenie
l
lambers
Raczkujący
Raczkujący

Przyda się... dzięki ;)
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

Kup sobie nowe śruby bo jeżeli nie był nigdy/dawno wymieniany to mogą się ukręcić. Szczególnie uważaj, żeby nie ukręcić gwintu od stabilizatora
Obrazek
l
lambers
Raczkujący
Raczkujący

Jakieś konkretne śruby się kupuje, czy wystarczy kupić w sklepie z art. metalowymi? Jakie wymiary tych śrub? Pytam, bom kompletny laik...
Awatar użytkownika
freeyourmind
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

to musza byc pewnie jakies o specjalnej twardosci wiec sobie to daruj na razie.jak Ci sie ukreci czy cos to wtedy sie bedziesz martwil a ja stawiam ze wszystko sie odkreci i zakreci jak trzeba.co najwyzej wez szczotke druciana i zanim zaczniesz krecic to dobrze wez wyczysc gwint.pozniej psiknij WD40 i bedzie gitara.

-- Śro Sie 19, 2009 8:54 pm --

jak nie kupiles jeszcze wahacza to dam Ci dobra rade co do firmy.Najlepiej sobie kup wahacz firmy MOOG bo cala reszta to badziewie.Febi jest jeszcze dobry i febiego fabryka zdaje sie zakladala ale znajomy co ma hurtownie czesci powiedzial ze lepiej MOOGa wziasc bo febi cos zdziadzial.tak ze nie kupuj badziewia bo bedziesz mial robote za chwile znowu.ja tak mialem i podwujnie sie wykosztowalem.mooga zalozylem i juz rok czasu jezdze i jest gitarka.ostatnio jak sie zajmowalem amorrkami to nawet powiem ze nie zauwazylem zuzycia na sfozniu.tak ze polecam MOOGa
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”