9N - Podgrzewane fotele - wypalone dziurki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szyhol
Newbie
Newbie

9N - Podgrzewane fotele - wypalone dziurki

Post autor: szyhol »

Witam serdecznie,
Posiadam VW Polo 9n z roku 2004, w którym są zamontowane podgrzewane przednie siedzenia, jakiś czas temu zauważyłem iż na siedzeniu kierowcy wypaliło się kilka drobnych dziurek, dziś jak włączyłem samochód i podgrzewanie fotele zauważyłem jak coś w jednej z dziurek zaczyna się przypalać? Nie znalazłem podobnego problemu taki jak mój, czy to może być przebicie czegoś lub problem z fotelem? (nie znam się tak na elektryce dlatego proszę o radę fachowców) Zaznaczę iż gdy podgrzewane siedzenia są wyłączone - problem ten się nie pojawia. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

ta usterka to częsta przypadłość aut z mocno wysiedzianymi fotelami. by nie puścić auta z dymem, konieczna jest wymiana maty grzewczej - wiąże się to z demontażem fotela oraz jego poszycia. jeśli uszkodzenie przewodu grzewczego byłoby w jednym miejscu, można się pokusić o lutowanie i zabezpieczenie tego miejsca przed ponownym przetarciem. w sytuacji gdy takich miejsc masz kilka, pozostaje Ci kupno nowej maty bądź używanego fotela (najlepiej pasażera - mniejsze zużycie) i przekładka maty. do momentu naprawy, proponuję byś wypiął z fotela zieloną wtyczkę i uchronił w ten sposób samochód przed pożarem.
s
szyhol
Newbie
Newbie

Post autor: szyhol »

Dziękuję za odpowiedź! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”