Skrzynia do polo 6N 1.4 AFH

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rbdk
Newbie
Newbie

Skrzynia do polo 6N 1.4 AFH

Post autor: rbdk »

Cześć.
Potrzebuje pomocy w wyborze nowej skrzyni biegów dla mojej polówki.
W książce odczytałem że skrzynia która ma być ma mieć symbol CWX.
Polo to 1.4 16v 100km z oznaczeniem silnika AFH
Jaka skrzynia biegów będzie pasowała najbardziej do tego modelu.
Z góry dziękuje za pomoc :)
J
Jadziek
Newbie
Newbie

Post autor: Jadziek »

Witam,
mam taki sam silnik i chciałem Cię przy okazji zapytać czy też miałeś odczucie że skrzynia ma bardzo krótkie przełożenia?? Nie znam oznaczenia bo nie wiem gdzie je szukać na skrzyni. Ja np. w swojej Polówce jadąc 100km/h mam ok 3500 obr/min a przy 180km/h prawie 7000obr/min. Myślałem też o zmianie na jakieś dłuższe przełożenia gdyż przez te wysokie obroty na obecnej skrzyni mam ogromne spalanie. Silnik mam zagazowany na sekwencji AG Comfort i spala mi 10l /100km.

Pozdrawiam
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Jadziek pisze: Witam,
mam taki sam silnik i chciałem Cię przy okazji zapytać czy też miałeś odczucie że skrzynia ma bardzo krótkie przełożenia?? Nie znam oznaczenia bo nie wiem gdzie je szukać na skrzyni. Ja np. w swojej Polówce jadąc 100km/h mam ok 3500 obr/min a przy 180km/h prawie 7000obr/min. Myślałem też o zmianie na jakieś dłuższe przełożenia gdyż przez te wysokie obroty na obecnej skrzyni mam ogromne spalanie. Silnik mam zagazowany na sekwencji AG Comfort i spala mi 10l /100km.

Pozdrawiam
Jeśli masz 3500 obr/min przy 100 km/h to na bank Masz zmienioną skrzynie biegów. Prawdopodobnie od silnika 1.0. Oznaczenie skrzyni biegów jest u góry skrzyni. Tj, znajduje się na obudowie, pod króccem wodnym. W tym miejscu jest to oznaczenie. W swoim silniku powinieneś mieć skrzynie o oznaczeniu cwx, bądź podobną z wybierakiem na linki. Skrzynia powinna pasować z silników 1.4 i 1.6 :)
J
Jadziek
Newbie
Newbie

Post autor: Jadziek »

Dzięki Kolego za uświadomienie że kupiłem kombinowany wóz. Poszukam oznaczeń na skrzyni i będę wiedział co i jak.
Pozdawiam
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Jadziek pisze: Ja np. w swojej Polówce jadąc [...] 180km/h prawie 7000obr/min.
Skrzynia CWX robi to na 4-biegu.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”