ABS ESP kontrolki po wymianie kół

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

r
radmac
Newbie
Newbie

ABS ESP kontrolki po wymianie kół

Post autor: radmac »

Witam, wszystkich, jestem tu nowy a to moje pierwsze zapytanie do Was.
Pozwolę sobie pokrótce przybliżyć historie jaka mi się przydarzyła . Trzy tygodnie temu wstawiłem auto do warsztatu prowadzonego przez teścia mojego dobrego kolegi. Chodziło o wymianę płynów eksploatacyjnych i filtrów a także o przełożenie kół. Po przekładce kół na desce rozdzielczej wyskoczyły jednocześnie dwie kontrolki od ABS i ESP. Mechanik dzwoni do mnie, informuje o przypadku i podpina pod komp. Wyskoczył błąd czujnika ABS w prawym przednim kole. Czujnik "zostaje" wymieniony na nowy jednak błąd nie znika. W uwagi na potrzebę wyjazdu, odbieram niesprawny samochód. W następnym tygodniu, jadę do kolegi, który ma mechanikę i podpina auto do swojego kompa. Błąd skasowany, a po oględzinach"wymienionego" czujnika, stwierdza że ów czujnik nie został wcale wymieniony( widoczne stare naklejki na czujniku, a także brak śladów naprawy) Po wyjeździe z warsztatu błąd wyskoczył po przejechaniu może 3km( poprzednio kontrolki świeciły się od razu po uruchomieniu silnika). W ub. tygodniu kolejna zmiana w działaniu/niedziałaniu czujnika. Po uruchomieniu auta, kontrolki zapalały sie po +/- 3km przejazdu do postoju i zgaszeniu silnika, a po ponownym uruchomieniu zgasły i już się wcale nie zapalały.
Wczoraj natomiast byłem w trasie i od samego początku kontrolki się nie pojawiły.
Jaka jest Wasza diagnoza?
Czy czujnik ABS w POLO jest integralny z wiązką przewodów do niego prowadzących, czy wymienia się końcową część tego czujnika i podpina po stare kable? Może problem tkwi w kablach od czujnika? Mechanik u którego ta usterka wyszła, pokazywał mi "stary-wymieniony" czujnik jednak bez przewodów. Kolega z drugiego warsztatu twierdzi że czujnik jest zintegrowany z przewodami.
Czy czujnik można jakoś przeprogramować ?
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Proszę uzupełnić temat zgodnie z regulaminem działu.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”