[6n] sygnał dźwiękowy i kontrolka oleju - 1.4 AEX '97

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
h2pc
Newbie
Newbie

[6n] sygnał dźwiękowy i kontrolka oleju - 1.4 AEX '97

Post autor: h2pc »

Witam,
Miesiąc temu jechałem nad morze(500km), podczas jazdy przy prędkości około 140 km/h zapaliła się kontrolka oleju i włączył się sygnał dźwiękowy - kilka piknięć. Zwolniłem, chciałem zjechać na pobocze, ale wtedy kontrolka oraz dźwięk zniknęły. Olej sprawdzałem przed wyjazdem, więc wiedziałem, że stan jest ok. Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem, powiedział, że może to być jakiś błąd czujnika i nie mam się co przejmować. od tego czasu miesiąc jeździłem po krótkich trasach bez większych problemów. W ubiegłym tygodniu znów jechałem nad morze, problem powtórzył się w drodze powrotnej. Przy prędkości ~130 km/h identyczna historia, kontrolka, sygnał, zwolniłem do 100 km/h i problem zniknął.

W przyszłym tygodniu znów jadę w daleką podróż - co powinienem sprawdzić, żeby mieć spokój ducha, że nic po drodze się nie stanie?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Odpowiedź na twoje pytanie da test ciśnienia oleju, na wolnych obrotach i na wyższych,
nie jest wykluczone, że czujnik szwankuje, to byłoby najlepsze dla użytkownika.
Przy innych opcjach może być:
-pompa oleju jest zużyta i nie daje już rady wytworzyć odpowiedniego ciśnienia.
-zużycie silnika a zwłaszcza, panewek silnika ale to już totalna ekstrema.
-brak całkowitej drożności magistrali olejowej, lub częściowo zatkany smok olejowy.

Jak jest u ciebie z wymianami oleju, jaki stosujesz i co jaki okres czasu/przejechanych km wymieniasz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
h
h2pc
Newbie
Newbie

Samochód dostałem od teścia ok. rok temu, bezpośrednio po wymianie płynów. Ma tam napisane na kartce pod maską, że po przejechaniu 15 tys. km zmienić. Ja przejechałem 10 tys. km maksymalnie. Podjadę jutro do znajomego na komputer, zobaczę co tam wyskoczyło. A potem do mechanika i chyba pierwsze co olej na nowy, jeśli może pomóc. Dam znać co wyszło.
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Trasa 500 km naraz? Jeśli tak, to silnik konkretnie nagrzany, przez co pompa oleju zaczyna już nie wyrabiać. Zwalniasz, ciśnienie maleje i jest dobrze. Jaki przebieg, jaki olej zalany, i kiedy ostatni raz wymieniany?
h
h2pc
Newbie
Newbie

Olej miałem castrol 10w40, przebieg na tym oleju 10,5 tys. km. Ostatnio wymieniany w październiku ubiegłego roku. Byłem u mechanika to powiedział, że to wina czujnika i że vw tak mają ze piszczy kontrolka oleju. Twierdzi, że jak wymienię czujnik to nie będzie problemu. Wymieniłem narazie olej i filtr, no i zamówiłem już czujnik - koszt nie wielki a być może załatwi problem. Nie udało mi Się do kompa podpiąć bo znajomy ma urlop wyjechał. W przyszłym tyg sprawdzę i dam znać jak wyjdzie coś ciekawego.
O
Olszak1992
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Olszak1992 »

Uporałeś sie z tym problemem ? Mam ten sam silnik i ten problem jestem ciekaw co ci pomogło
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”