VW 6N 1998 1.4 APQ

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

VW 6N 1998 1.4 APQ

Post autor: henryk 10 »

Witam.Mam problem tego rodzaju.W związku z nabyciem wymienionego w temacie auta zaistniał problem z gniazdem diagnostycznym.Posiadam interfejs firmy Viakon.W poprzednim aucie bez problemu łączył się z vagiem.Obecnie w tym aucie nie ma połączenia z vagiem.W menadzerze interfejs jet widoczny ,jest ustawiony port.Po uruchomieniu programu brak połączenia z sterownikiem. Czy ktość dysponuje schematem połączeń gniazda diagnostycznego z resztą instalacji .
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Czy łączysz się z przekręconym kluczykiem na zapłonie?
Spróbuj odistalować i zainstalować ponownie, łącznie z ustawianiem portu oraz opóźnieniem 15ms
Tak jak w instrukcji.
http://www.turbo-diesel.pl/admin/upload ... %20USB.pdf

ewentualnie z technicznych uszkodzeń to trzeba rozebrać kabel i przelutować, może pojawił się zimny lut.
civic r18a2/407 1,6 HDi
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

dzięki za odzew.Wszystko było robione jak piszesz .W poprzedniej polówce nie było problemu.Interfejs działał w programach polski vag 4.9 vag 409 .Mam podejrzenie co do gniazda diagnostycznego ,sprawdzę napięcia .W vag 4.9 interfejs próbuje się połączyć z sterownikiem i wyświetla komunikat BRAK KOMUNIKACJI .Auto to posiada posiada tylko ecu innych bajerów nie posiada .Muszę przeglądnąć całą elektrykę na odcinku od gniazda do ecu .Nie mam w pobliżu żadnego z grupy VW by sprawdzić działanie interfejsu.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Spróbuj VAG-COM starszej generacji no 311.2 oraz polski vag też starszej generacji nie ten 409,
te nowsze czasem nie chciały działać.
Jeśli masz diodę syngalizacyjną pracy w tym kabelku gdy świeci słabym światłem to brak połączenia
jak świeci mocnym światłem to znaczy że wszystko hula.
civic r18a2/407 1,6 HDi
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Ten kabel viakena to VAG KKL USB.Posiada dwie diody zieloną i czerwoną .Zielona świeci po podpięciu pod gniazdo czerwona podczas komunikacji.Na dzień dzisiejszy świeci tylko zielona .Pomierzyłem napięcia na gnieżdzie to :pin 16 12.7 V pin 7 12.2V linia K pin 15 brak napięcia.Muszę pobrać inne wersje vaga .Mój system to Windows Home premium 7 64 bit .Niektóre wersje vaga nie chcą na nim chodzić.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Spróbuj na win7 32 lub xp 32
civic r18a2/407 1,6 HDi
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Man pytanie tego rodzaju.Jak wygląda połączenie między gniazdem diagnostycznym a sterownikiem silnika.Chodzi o to gdzie go szukać.Dzwoniłem do poprzedniego właściciela twierdził że jakiś czas temu nie chciało mu polo zapalić .Wymieniono mu moduł i polówka odpalała .Przypuszczam że wymieniono mu sterownik silnika .Dlatego vag z nim nie ma komunikacji.Jaka jest procedura przy wymianie ecu ?Jaki symbol powinien mieć sterownik silnik APQ 1.4 8V 1998.
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Sytuacja wygląda tak.Po dłuższym przeglądaniu instalacji znalazłem dwa przewody zwarte w wtyczce immo.Po naprawie tej usterki komunikacja z sterownikiem działa normalnie .Prawdopodobnie lina K miała w tym miejscu brak przejścia do sterownika.Temat uważam za zamknięty .
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”