[6n2] Głowica zaworów - otwory obok hydropopychaczy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pike25
Newbie
Newbie

[6n2] Głowica zaworów - otwory obok hydropopychaczy

Post autor: pike25 »

Polo 6N2 1.4 16V 55kW automat (APE)

Wymieniając hydrosztosy, podczas wkładania ...zauważyłem wypływający olej z otworu umieszczonego obok każdego hydrosztosa (patrząc z góry). Czy to normalne?
Czy otwory te powinny być całkowicie drożne czy mają jakieś ustrojstro w środku ...a tu tego ni ma ? A może one nie powinny być drożne bo są to jakieś zaworki bezpieczeństwa ?
Patrząc na poniższe zdjęcie poglądowe .... hmm jakby miał z nich olej lecieć ...to po co ..na co ..... (mówię o malutkich otworkach nad każdym z hydrosztosów)

Obrazek

Auto ma problem ze zbyt niskim ciśnieniem oleju (ok 1bar przy 2200obr) i sporadycznym wypadaniem zapłonu.
Wymieniono pompę oleju przy okazji okresowej wymiany rozrządu, komplet panewek (auto ma już przejechane ponad 240tys), filtr oleju i olej (10W40 Mobil1).

Marek
Ostatnio zmieniony 09 lip 2016, 6:20 przez pike25, łącznie zmieniany 1 raz.
p
pike25
Newbie
Newbie

Nie ma jakichkolwiek odpowiedzi ..... chodzi mi oczywiście o małe otworki które nie są zaznaczone czerwonym kółkiem....

A może inaczej ...... gdzie szukać jeszcze przyczyn/miejsca spadku ciśnienia?
w
wolak15
Newbie
Newbie

Post autor: wolak15 »

U mnie jest ten sam problem.tez wymieniłem panewki pompe olejową czujnik i jak sie nagrzeje to kontrolka świeci i nie wiem co jest grane, hydropopychacze tez wymieniłęm
p
pike25
Newbie
Newbie

a mierzyłeś ciśnienie ?
Dam rękę obciąć, że po rozgrzaniu na wolnych obrotach masz ciśnienie poniżej normy.

Nie wypada ci zapłon?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”