rozrząd w vw polo 1.4 16V

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
m&r
Newbie
Newbie

rozrząd w vw polo 1.4 16V

Post autor: m&r »

Witam jestem posiadaczem vw polo 1.4 16v 100km auto jest z 97roku i nie był jeszcze wymieniany rozrząd, co ile km powinno sie wymieniac rozrzad w tym modelu i czy głowica jest kolizyjna? prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Pierwsza wymiana po 90kkm, każda następna co 60kkm. Wymieniasz wszystko razem z pompą wody.
Ten silnik jest kolizyjny - jak zresztą wszystkie w polo :agresyw:

Możesz zdjąć obudowę paska i zobaczyć w jakim jest stanie. Jak popękany - wymiana jak najszybciej!
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

a pracuje Ci silnik normalnie na wszystkich zakresach obrotów? u mnie np falowały obroty na jałowym przez to, że pasek był już tak rozciągnięty od ostatniej wymiany :)

popękany? to musiałby być już jakiś hardcore:P zobacz czy ma poodbijane ząbki na wierzchu paska, to już oznacza, że nadaje się do zmiany :)

a tak jako ciekawostkę dodam, że ten silnik mimo DOHC ma tylko jeden pasek rozrządu :) ja za cały komplet z pompą (wszystko z wyższej półki oczywiście) dałem ~400zł, ale miałem duże upusty bo po znajomości :) normalnie by mnie wyniosło coś koło 600-700
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja kiedyś w hondzie 1,5 16V zmieniałem pasek i miał dosłownie kilka centymetrów luzu nie wiem jak to się stało że nic się nie stało, może dlatego że automat SZOK :) pewnie od dawna był niewymieniany, a w poli pasek miał zrobione 75 tyś i wyglądał całkiem dobrze a pompa jak nówka wyglądała aż mi żal było to demontować :D
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”