[9n]Ikonka płynu chłodzenia

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tornado
Początkujący
Początkujący

[9n]Ikonka płynu chłodzenia

Post autor: tornado »

Witam
Mam pytanie bo miałem dzisiaj na autostradzie pewien problem jadać w dużym korku jedynka luz jedynka dwójka i tak z 30 minut zapalila mi się kontrolka od płynu chłodzenia po około 3 km udało mi się zjechać na pobocze wył silnik okazało się ze płynu jest około 1 cm poniżej minimum. Jak ze nie miałem płynu aby dolać zaryzykowałem dojazd do najblizszej stacji na autostradzie z wł ogrzewaniem na full pilnując czy nie pójdzie powyżej 90 stopni. Zakupiłem płyn otwieram maskę a tam płynu POWYŻEJ max z 1.5 cm trochę zgłupiałem. Odpalilem wróciłem z 40 km do domu bez już zapalającej się ikonki. W domu na podwórku otwierajac maskę mam znowu poniżej minimum i teraz moje pytanie czy mam go dolać do max i czy nie rozwali zbiorniczka jeżeli znowu jakimś cudem z cieknie całość?
R
Rumcajsas

Post autor: Rumcajsas »

Jedyne co mi przychodzi do głowy add różnych poziomów to układ nagrzewnicy w kabinie, ale raz - to doświadczenie z innych autek, dwa - te 2cm różnicy to zdecydowanie za mało.. Jednak jak by nie było - nawet jak będziesz miał nieco więcej płynu w zbiorniczku to ma on swój "układ" przelewowy. Nawet na logikę - nikt nie jest w stanie dolać płynu idealnie do kreski "max", więc masz już pół pewności ;-)
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Mąż i tak jest w połowie zbiórniczka więc druga połowa robi za zapas bezpieczeństwa. Co do różnic w poziomie na autostradzie silnik jest rozgrzany płyn także, a jak wiadomo wyższa temperatura to wyższe ciśnienie. A przecież,y wyższym ciśnieniu gumowe węże pęcznieją i wnie wpychany jest płyn. Gdybyś ostrożnie odkręcił korek poziom płynu znacznie by wzrósł.
Lenistwo drogą do postępu
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

Widzę ze od lewej strony przy typ takim uchu co się otwiera cieknie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”