Mam do swojego auta dwa kluczyki. Z oboma nie miałem nigdy problemów. Auto odpalało bez problemów jeśli nie występowały problemy o których pisałem.
Wczoraj wstawiłem auto do garażu jak zawsze. Dziś wybierając się do znajomych nie mogłem go odpalić. Przekręcam kluczyk, załącza się pompa, auto odpala i po 2 sekundach gaśnie. :shock: :shock: :shock:
Poszedłem do domu po kompa i podłączyłem aby sprawdzić błędy. No i mam że zablokowany sterownik immobilizera , szyna danych napędu - nieprawidłowa informacja ze sterowników licznika , brak komunikacji ze sterownikiem silnika i wadliwy klucz - zbyt niska wartość sygnału.
Poszedłem znów do domu po drugi kluczyk i auto odpaliło. Zgasiłem , przełożyłem drugi kluczyk i też odpaliło.
U znajomych byłem kilka godzin. Gdy mieliśmy wracać znów wsadziłem pierwszy kluczyk i auto odpaliło na 2 sekundy i zgasło. Zamieniłem kluczyk i pali.
Czy w kluczyku jest jakaś bateria czy coś i można to wymienić ?
Błędy jakie znalazł mi program DeltaScan :
01176 - wadliwy klucz ; zbyt niska wartość sygnału , usterka sporadyczna
01314 - brak komunikacji ze sterownikiem silnika , brak komunikacji , usterka sporadyczna
18058 - P1650 - szyna danych napędu - nieprawidłowa informacja ze sterownika liczników
17978 - P1570 - zablokowany sterownik silnika - immobilizer
EDIT:
Znalazłem w necie zdjęcie rozebranego kluczyka i jakoś udało mi się otworzyć moje dwa. A tam

Nic nie ma :niewiem: .
Zdjęcie z neta:

Jeszcze zdjęcie moich kluczyków. Mam cały komplet łącznie z tym plastikowym :