Witam,
zmieniłem dziś opony z zimowych na letnie.
Po zmianie słychać dźwięk jakby ocierania. Dźwięk jest podobny do łożyska z tym że nie jest głośniej kiedy jedzie się szybciej.
Najwyraźniej słychać przy prędkości około 50km/h.
Dźwięk przyspiesza wraz z szybkością, nie jest on bardzo głośny aczkolwiek słyszalny.
Opony kupione w zeszłym roku, nie było z nimi żadnych problemów.
Możliwe żeby przy wymianie padło łożysko albo ociera się przez wymianę coś innego? Wymiana jak każda inna, dodam że na zimówkach nie było żadnego dźwięku, a ten nie wydostaję się raczej z opon, jest typowo metaliczny.
Sprawdzę to dopiero w weekend teraz brak czasu i dam znać jakie wnioski wysunąłem. Zmienię też z powrotem koła przednie na zimowe żeby wyeliminować ich przyczynę. Niestety podnośnika brak.
Jechałem dzisiaj do pracy to wydaje mi się że było słychać ten dźwięk ciut ciszej, jednak nie ustał.
Głośny on nie jest, ale w pewnym momencie robi się ciut głośniejszy w momencie spadania prędkości z około 70m/h do 40, 30.
Opony były kupione w zeszłym roku w sierpniu używane ale w dobrym stanie. Przed zmianą na zimowe nic się z nimi nie działo, wyglądają dobrze.
Dźwięk choć cichy jest raczej metaliczny, dlatego powątpiewam że byłyby to opony.