Witam
Mam problem z Polo w którym posiadaniu jestem już od roku, autko w moich rękach przejechało bez problemu 25 tys km. aż do dziś.
Zacznę od tego, że problem się zaczął w ostatnim czasie dość szynko zauważalny, polo zaczęło głośniej pracować przerywać gasnąć i szarpać.
Autko trafiło do mechanika kolegi i zaczęła się diagnoza i problemy.
Problem z autem jest taki że pali od strzała, na wolnych obrotach chodzi twardo znaczy dźwięk jak by wtryski waliły troszkę, dodając gazu na wolnych obrotach słychać czasem jak by traktor chodził, jazda w przedziale 1000-3000 utrudniona szarpie nie chce jechać strasznie dymi na niebiesko od 3000 do 5000 idzie jak strzała i wszystkie jak by to nazwać słuchowe problemy silnika znikają.
Aktualnie autkiem prawie nie da się jeździć na wolnych obrotach pracuje spoko znaczy równo, ale jak będziemy nim ruszać to zaczyna się klepanie wtrysków i brak mocy znaczy takie przerywanie jak by się dławił. Wiem wepnij w komputer i tu się zaczyna problem.
Autko wpinane w Vas-a, Vcd-sa, Tex-a, i kilka innych przez miejscowych "szamanów" ogólnie dobrych, problem że nie wywala błędu i w diagnozie wszystkie czujniki wychodzą ok.
Więc zaczął się problem - wtryski pojechały na maszynę do diagnostyki - niestety wyszły bardzo dobrze ( choć miałem komplet dodatkowych i po podmianie to samo)
Wymieniona listwa wtryskowa z autka które jeździ i to samo.
Podejrzewany EGR zaślepiony ( choć nie wywalał błędu ) i to samo nic nie pomogło
Podejrzewany zawór wysokiego ciśnienia na pompie wtryskowej - wymieniony i to samo.
Na chwile obecną podejrzenie pada na zbyt dużą dawkę paliwa bądź małą ilość powietrza.
Wszystkie czujniki sprawdzane i działają a autko ma problem.
Czy ktoś ma jakiś mądry pomysł. Autko ma na chwilę obecną przejechane 160 tys do tej pory śmigało jak nic aż tu nagle zonk.
Już niemam pojęcia za co się złapać i gdzie szukać problemu, wszystkie czujniki niby działają przynajmniej na wskazaniach komputerów a problem cały czas pomimo wymienionych kilku podejrzewanych rzeczy.
jak ktoś ma jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej
e-mai; kan_13@wp.pl
Jeśli ktoś by miał jakiś pomysł gdzie szukać problemu to proszę o info.
Vw Polo 6r 1.6 TDI CR
Przebieg 160 tyś
Ostatnio wymieniony komplet filtrów i rozrząd.
Komputer obecnie nie zapisuje żadnych błędów.