[6N1] Dziwny dźwięk po odpaleniu auta

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
blizniak
Newbie
Newbie

[6N1] Dziwny dźwięk po odpaleniu auta

Post autor: blizniak »

Witam,
Posiadam POLO 6N1 benzyna 1.0 1995r.
Nie jestem obeznany w mechanice samochodowej, nie wiem gdzie dokładnie miałem wrzucić temat, więc napisałem tu.

Opiszę sytuację z problemem i wrzucam na dole link do filmiku. Otóż jakieś dwa lub trzy tygodnie temu na trasie zajechała mi się skrzynia biegów (pąty bieg wyskoczył. Jak się zatrzymałem na pasie awaryjnym to spod maski słyszałem jakiś dźwięk trzeszczenia, ocierania metalicznego, może jakby coś wtryskiwało szybko i głośno). Skrzynia biegów została naprawiona, wymienione wszystkie łożyska, do tego wstawione nowe sprzęgło. Po odebraniu auta wszystko było ok. Jechałem do domu 200 km a jak stanąłem juz na parkingu i wrzuciłem luz to słyszalne były właśnie te dźwięki w linku poniżej. Na drugi dzień odpaliłem auto i to samo, zaznaczę,że na zimnym silniku, ponieważ jak zrobiłem kółko wokół parkingu, dżwięki ucichły. Póżniej byłem u mechanika ustawić zbieżność a przy okazji powiedział mi,że na uszczelniaczu od wybieraka, którego wymieniłem, jest mała dziurka i żebym miał to na uwadze. Od tej pory przy kolejnych jazdach nie słychać tego trzeszczenia, jedynie przy pierwszym odpaleniu auta, przy dodawaniu gazu na luzie na około 2500 obrotach słyszę podobne dźwięki jakby ocierania metalu. I właśnie nie wiem czy to źle założone sprzęgło bo wciskając je dźwięki uciszały się. Nie wiem co to jest. Czy miałby ktoś jakiś pomysł?

https://goo.gl/photos/1krjc4xjD5hCSsFV6
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

Ja kiedyś miałem podobnie, u mnie to był zbyt niski poziom oleju w skrzyni i w ten sposób zajechałem tryby od piątego biegu. Spróbuj może na podniesionym przodzie dolać oleju do skrzyni, w ten sposób wejdzie go troszkę więcej i to nie zaszkodzi, ja tak zrobiłem po remoncie i mam spokój.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Tak jak mówi kolega, możesz dolać oleju do skrzyni. Może coś tam zgrzyta. A jeśli nie to ja obstawiam łożysko na wału sprzęgłowym.
Pomogłem ? Kliknij pomógł
b
blizniak
Newbie
Newbie

Post autor: blizniak »

Ok, dzięki wielkie za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”