[quote=""Minimarek""][quote=""darek11""]Ja mam ADX,1.3. Silnik prosty, bez "bajerów", ponad 200 tys. bez najmniejszej usterki.[/quote]
To raczej nie w 9n
[quote=""Winiacz""]Unikaj 3 cylindrowych silników. Nic dobrego z nich nigdy nie wynikło. A nawet w mieście czuje się braki mocy.[/quote]
Nie tak do końca. Ten 1.2 12V miał wadliwy układ rozrządu (napinacz), więc raczej unikać. Mam 1.2 6V i powiem tak, na same dojazdy do pracy jest ok, tym bardziej, że teraz nie warto przekraczać 100 km/h, z wiadomych powodów. Nie jest on jakiś super dynamiczny, ale bez przerwy muszę kogoś wyprzedzać i daje rade. Fakt, jak jadę gdzieś w trasę i trzeba szybko wyprzedzić jakiegoś tira to jest trochę problematyczne. Jednakże jadąc A1 i tak wyprzedzam sporą ilość samochodów, bo mimo lepszych samochodów jadą jak żółwie.
[quote=""PaKoz92""]Z czystym sumieniem mogę Ci polecić 1.4 16v 75km. Do chwili obecnej średnie spalanie z ~5,5 tysiąca km wyniosło 7litrów

Dynamika jaką oferuje zupełnie wystarcza do miejskiej jazdy.
Do tej pory zero niespodzianek, tylko same czysto eksploatacyjne sprawy

[/quote]
No i tu muszę przyznać, 1.4 to najlepszy wybór. w moim 1.2 54km i masa samochodu powoduje, że spalanie jednak jest troszkę większe. W tym 1.4 powinno dać się zejść sporo poniżej 7l. W moim 1.2 mam teraz 7.1l/100km, a nie jadę jak "emeryt".[/quote]
Kolego powiedz coś o tym rozrządzie, podobno w któryś rocznikach - naprawili tę usterkę. Ewentualnie jakby po kupnie wymienić wadliwy napinacz? jest sens o czymś takim myśleć czy po prostu odpuścić.