Napinacz paska wielorakowego - wymiana

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Napinacz paska wielorakowego - wymiana

Post autor: suhhar »

Witam ! czy ktoś z pan i panów wymieniał ów napinacz czy tylko samą rolkę która napina pasek zaraz za alternatorem sie znajduje przynajmniej u mnie w 1.7 sdi bo nie mam pojecia jak w innych silnikach. Przymierzam sie do jej wymiany bo jak sie nagrzeje to piszczy a ja nie lubie jak mi cos w aucie piszczy. Bylem sie pytac w sklepie i powiedzieli ze najtansza INy kosztuje ok 130 zł :shock: a mi chodzi o wymiena tylko tej rolki co sie kreci i znalazłem taka http://www.allegro.pl/item698526106_kol ... _ford.html ale pojecia nie mam czy bedzie dobra i czy trzeba sama rolke wymienic czy tez cały napinacz. Boje sie ze od piszczenia mi sie wkoncu ta rolka zatrze i pasek sie spali. Czy ktos juz wymienial to u siebie ?
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

jeśli napinacz jest dobry to nie ma większego sensu wymieniać całości , ale jak jest z trwałościę takich rolek to niestety nie mam pojęcia ori są metalowe , a tutaj kawałek plastiku - także przyglądałem się tym rolką , miałem podobnie z tym że łożysko paskudnie szumiało - rozwierciłem nity i wymieniłem samo łożysko później tylko znajomek dotoczył nowe (są tam stalowe , chociaż podejrzewam że zwykłe alu też by wytrzymały ale miałem możliwość dorobienia to nie eksperymentowałem) zacisnął i śmiga aż miło
Obrazek
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

no ale w jakim sensie jest dobry skoro piszczy ? moze da rade go jakos nasmarowac jakims smarem bo Wd40 pomaga na chwile tylko i kurde jak sie do niego dostac masakra.
Obrazek

s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""suhhar""]no ale w jakim sensie jest dobry skoro piszczy ? [/quote]
piszczy łożysko w tej rolce , a nie ramię ze sprężyną które faktycznie napina pasek
Obrazek
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

Post autor: doman »

ja to wymienialem (przy wymianie rozrzadu) zeby ci nie sklamac to za metalowy zaplacilem 80zł - wydaje mi sie ze plastikowy nie ma sensu kupowac..... moj metalowy czarny po 2tyg... jest srebrny tak sie wytarl, a co dopiero plastik ;|
Polo 9n0
Touran 1T0
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

ja mam inny napinacz (mam 2 w domu :P- tak wyszlo) ale ejst metalowy i w środku łożysko chyba 6203 i po problemie :P kupić dobre łożysko i świety spokój
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Plastikowa rolka się nie wytrze brat ma w golfie i prędzej padło łożysko (przyczyna popsuty napinacz) niż wytarła się rolka.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

czyli panowie proponujecie wykrecic ten napinacz sciagnac rolke i wymienic samo łozysko ? tak bedzie najtaniej ? ja samej metalowej rolki nie moge nigdzie dostac ;/
Obrazek

Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

Post autor: doman »

ja proponuje kupić komplet (łozysko z rolką) a nie bawić sie w wymiane samego łozyska.... koszt nie duzy a po co sie bawic wqrzac itp, no chyba ze masz czas i checi....;)

bo jak dla mnie to za błacha sprawa zeby na czesci pierwsze to rozkladac ;)
Polo 9n0
Touran 1T0
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

tyle ze ta rolka jest cholernie droga a lozysko kosztuje cos ponad 10 zl ja zmienilem samo lozysko i smiga az milo juz pare tysiecy i nic sie niedzieje
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

Ja mam coś takiego jeśli chcesz :) :P
oznaczenie takie ma 028 145 278 M

Obrazek Obrazek

Nie łozyszko zostało wyciagnięte do czegos innego :)
Czerwone jest szybsze ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”