[86c derby] swap 1.1 HB na 1.6 ABU

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[86c derby] swap 1.1 HB na 1.6 ABU

Post autor: ko zack »

witajcie. mój poczciwy 1.1 HB jest juz zajechany wiec postanowiłem zmienić go na młodszą jednostkę. w dziale "Wszystko o swap silnika" informacje są porozrzucane i na temat różnych silników a chciałbym zrobić temat typowo pod swap na ten silnika ponieważ jest bardzo popularny.

pytania:

- co wiecej potrzeba z golfa III oprócz silnika, monowtrysku, wydechu (wstępnie) i dolotu ?
- na jakiej wiązce najlepiej postawić ten silnik ?
- jaki komputer ? oznaczenie ?
- czy trzeba zmienić bak ? jeżeli tak to czy do derby podejdzie bak z polo 86c2f ?
- inne niespodzianki które mogą sie wydarzyc ?

jeżeli jest osoba lub osoby które swapowały to poprosiłbym skoro juz tu zajrzały o poświecenie kilku minut potomnym i opisanie :)
zdjęcia ze swapa jak najbardziej porządane.

kolejną sprawą jest wzmocnienie budy pod silnik. skoro juz bedzie pusta komora to sprawa wydaje sie oczywista ze należało by to zrobić wiec poprosił bym o opisanie punktów które trzeba wzmocnić.

do adminów celem tego tematu jest stworzenie przejżystychy informacji i wskazówek na temat konkretnie TEGO swapa. proszę nie usówać :)
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Potrzebne będą łapy silnika jeszcze no i oczywiście cały osprzęt. Tutaj ja bym ci proponował wrzucić wiązkę od ABU razem z komputerem, łatwo i bez problemów i masz pewność, że wszystko będzie dobrze. Zbiornik paliwa musisz wymienić bo jest inny do monowtrysku, nie orientuje się czy będzie pasować z 86c2f. Jeśli możesz podeślij tutaj fotkę komory z góry żeby było widać wszystko.
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

doczytałem ze lepiej postawić ABU na monowtrysku i kompie z 1.8
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

ABU jest na monowtrysku. Można nawet postawić go na wiazce z aau/aav i na kompie z Audi: 443 907 311 C
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Do derby wchodzi bak z coupe, chyba że masz autko starsze niż 84 rok. Wtedy bak był mniejszy (ok. 36l ) i inne było też mocowanie hamulca ręcznego (na 3 linkach zamiast 2)
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

dokładnie ta jak piszesz. bak okolo 36 litrów, 3 linki.

zostaje pompa elektryczna pod maske ? jeżeli tak to jaka ?
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Albo móglbyś zrobić ABU na gaźniku :D

W polo na wtrysku były 2 pompy, jedna w baku, druga zewnętrzna obok. Podobno można włożyć wkład z pompą do baku gaźnikowego, tylko trzeba zaślepić króćce od spodu baku na oryginalne węże paliwowe.

Aha, przyglądałem się miejscu fabrycznemu na pompę zewnętrzną i stwierdzam, że na glebie jeżdżąc to ja bym tam zamontował płytę stalową pod nią żeby pompy gdzieś na progu nie zostawić :D

Obrazek
Tak to wygląda.
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”