stozek sportowy +bandaz termiczny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

stozek sportowy +bandaz termiczny

Post autor: paul.walker »

Zabrałem się za montaż stożka simoty , sklep w ktorym go kupiłem ahc turbo polecili mi bandaż termoizolacyjny który obniza temp. W komorze . Moje pytanie czy owinąć bandażem kolektor i cos to da czy gość mnie naciagnal na 5dyszek ? A następne pytanie czy dam rade owinąć kolektorbez kanalu ? Od strony góry maski ? Dzieki za odp.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

kolektora żeliwnego, a taki masz w serii, nie owiniesz...
owija się kolektory rurowe i to zazwyczaj w samochodach o sporej mocy a nie pierdółkach 1.4 o zawrotnych 75KM :P
zazwyczaj jak owijają to robią to na zdemontowanym kolektorze, bo ma się wtedy dostęp nieograniczony z każdej strony

PS naciągnął cię
p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

Dzieki za wyjaśnienia , ale skoro juz go mam no to zabiorę się za owinięcie ,cos się może stać ? Wyjasnij dlaczego się nie owija, czy poprostu dlatego się nie owija bo słabo grzeje ten 1.6 . a czy logicznie patrząc na to nie zmniejszy chociaż się troche temp. W silniku?
A
Anonymous

owinięcie takiego żeliwnego klocka i tak nie wyjdzie, bo będzie sporo dziur
tu masz obrazek kolektora rurowego jakiejś tam hondy (ale to nie istotne) http://images47.fotosik.pl/288/9b289515dff1d37c.jpg
tu kolektor chyba od AEE http://www.skodaczesci.pl/skoda-photo/1 ... _kolek.JPG
widać różnicę?
i problem w tym jak to owinąć?

PS nie zmniejsza to temperatury w silniku tylko "pod maską" i jest potrzebne przy wzmocnionych silnikach... albo dal wyglądu
p
paul.walker
Mały interesant
Mały interesant

ok wszystko widoczne golym okiem ,jade mu to zwrocic
A
Anonymous

lepiej czasem zapytać o pierdołę i przełknąć trochę heheszków niż pakować się w niepotrzebne wydatki ;)
każdy kiedyś był zielony, chociaż nie każdy potrafi się do tego przyznać
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Bandaż termiczny zwiększa też temperaturę samego kolektora, co dla żeliwnych nie jest najzdrowsze. W szczególności 1.6, które pękają już od temperatur zadanych przez fabrykę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”