[6n2] Wymiana przerywnika kierunkowskazów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
cubygl
Newbie
Newbie

[6n2] Wymiana przerywnika kierunkowskazów

Post autor: cubygl »

Witam. Od pewnego czasu borykam się z problemem kierunkowskazów. Mianowicie po włączeniu kierunkowskazu (bez znaczenia czy do skrętu w lewo czy prawo), kierunkowskazy często "biją" nieregularnie, to znaczy czasem biją za wolno, czasem za szybko i sporadycznie zdarza się, że wcale. Żarówki raczej są w porządku jak sprawdzałem - świecą. Kolega, podpowiedział mi, żebym wymienił przerywnik kierunkowskazów, który jest pod włącznikiem świateł awaryjnych. Niestety ze względu na to, że kolega wyjechał do pracy za granicę nie jest w stanie pomóc mi tego wymienić, a ja chciałbym jako laik spróbować to wymienić sam. Czy ktoś byłby w stanie opisać mi krok po kroku procedurę wymiany takiego przerywnika, co dokładnie będę do tego potrzebował, jak go zdemontować ? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Jestem akurat po wykręcaniu tego przerywacza, bo dokładam sobie moduł komfortowych kierunków.
Więc krok po kroku:

1. Wyjmujesz radio (odpinasz kable) i półkę pod radiem.
2. Odkręcasz 3 śruby torx (T20 chyba) po lewej, prawej i w głębi miejsca po półce pod radiem.
3. Wyciągasz konsolę środkową chwytem do siebie za dolną krawędź (pod półką).
4. Odczepiasz kable od przerywacza i wyciągasz przerywacz (musisz śrubokrętem nacisnąć jasną blaszkę, będziesz ją widział).

Ogólnie demontaż konsoli jest w książce Sam Naprawiam
c
cubygl
Newbie
Newbie

Post autor: cubygl »

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź. Jutro prawdopodobnie się za to zabiorę lub pojutrze. W razie problemów odezwę się na PW do Ciebie, jeśli to nie problem.
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Pisz śmiało, ale nie powinieneś mieć problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”