[6n] zmiana przodu na 6n2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Rext
Newbie
Newbie

[6n] zmiana przodu na 6n2

Post autor: Rext »

Witam serdecznie!

Wpadłem na ambitny pomysł przeróbki mojego polo 6n na 6n2
Pozostaje pytanie czy na 100% wszystkie części pasują? (chodzi o przód)

Zakupiłem wczoraj maskę, zderzak, lewy błotnik i pas

Mogę liczyć na to, że będzie pasowało czy mam dużo roboty z mocowaniem?
Tak czy siak zamontuję to choćbym rok miał siedzieć przy tym :D

Pozdrawiam :D
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ktos na forum to już robił, poszukaj
nie zapomnij o reflektorach i kierunkowskazach

osobiście uważam ze to kasa wyrzucona w błoto...
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Technicznie - były już takie przekładki robione, nawet na forum.

Pomysł może i jest ambitny, ale wcale nie znaczy to że nie jest głupi.
Front 6N2 bez pasującego tyłu wygląda jakby janusze blacharstwa poskładali samochód z dwóch, a przerobienie tyłu to grubsza rzeźba, nie samo przełożenie zderzaka świateł i klapy. Zderzak 6N2 idzie wyżej, i inaczej się odcina na nadkolu.
Obrazek
Do tego kwestia wnętrza 6N na którym już się odcisnął ząb czasu, i w żadnym stopniu nie pasuje do 6N2.
Ale twoje pieniądze, nikt ci tego nie zabroni, ja co najwyżej czuję się lepiej z moim sumieniem, bo próbowałem to powstrzymać.

Wielokrotnie lepszą opcją jest sprzedanie 6N i przesiadka na 6N2.
Awatar użytkownika
Rext
Newbie
Newbie

Sprawa wygląda tak, to auto to nie byle Polo kupione od tak... to prezent od dziadka, auto które jest w rodzinie od 10ciu lat... miałbym wielkie wyrzuty sumienia sprzedając je... dlatego przynajmniej chcę dorzucić do niego troszkę świerzości :)
Wnętrze będzie dalej to samo, jedynie drobne modyfikacje...

Stopień Janusza wyjdzie po robocie, jeśli się uda :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote="Rext"]to prezent od dziadka, auto które jest w rodzinie od 10ciu lat[/quote]
w takim wypadku lepiej dbać i nie kombinować za bardzo, bo wyjdzie z tego dziwaczny ulep wyglądający jak po dzwonie poskładany z tego co akurat było
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

[quote="Marcin86c"][quote="Rext"]to prezent od dziadka, auto które jest w rodzinie od 10ciu lat[/quote]
w takim wypadku lepiej dbać i nie kombinować za bardzo, bo wyjdzie z tego dziwaczny ulep wyglądający jak po dzwonie poskładany z tego co akurat było[/quote]

Jestem tego samego zdania. Skoro to pamiątka po dziadku to warto o nią dbać i utrzymać w możliwie najlepszej kondycji. Bez zmian i agro tuningu. Zadbane 6N potrafi wyglądać bardzo ładnie. Trzeba się tylko przyłożyć.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Najlepszym sposobem na dołożenie czegoś ekstra do 6N, jest założenie dodatkowych opcji wyposażenia. Wiem czym są rodzinne sentymenty, moje polo 20 lat temu kupili w salonie rodzice, i dostałem je 2 lata temu na 18 urodziny. Fakt faktem, głupi byłem że kolor zmieniałem, ale założyłem wspomaganie, szerokie zderzaki, i przede wszystkim pozbyłem się rdzy. Potem co prawda wpadł większy silnik, ale oryginalny po prostu się zatarł...

OEM+ to najlepsza droga dla samochodów które od lat krążą po rodzinie, naprawdę.
Awatar użytkownika
Rext
Newbie
Newbie

Każdy ma sporo racji, z jednej strony oryginał lepszy, zadbać o brak rdzy... pomysł narodził się właśnie od niej :)
Auto pasuje do dziadka, lecz to ja jestem właścicielem i czuję że nie do końca pasuje do mnie
Wyglądowo chciałbym przerobić go z przodu na 6n2 bo podoba mi się bardziej, jest "świeższy"
Grill chciałem przyozdobić białą obwódką jak w Golfie V GTI jest czerwona... do tego białe OZ Superturismo...
Klima musi być obowiązkowo, ale to razem z silnikiem 1.6 16v z GTi
Kilka przeróbek jest w planie, a wieś zaczyna się gdy osoba nie posiadająca danego auta widzi, że coś nie gra, a w Polo 6n i 6n2 aż takich różnic nie ma :)
Awatar użytkownika
FriStyL
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FriStyL »

Siema. Wszystkie elementy pasuj, lecz tutaj już musisz się wykazać umiejętnościami cięcia blachy. Ponieważ ćwiary z przodu trzeba lekko skrócić i zrobić lekkie wycięcie w kształcie kwadrata. Musisz to zrobić bo buda od 6n2 jest trochę inna z przodu niż 6n, jak to zrobisz to zmieścisz pas przedni z 6n2 do 6n. Na temat pasa też muszę dodać iż musisz sam dorobić sobię otwory na pasie przednim pod belke przednią ponieważ w 6n2 są inne. Można też wspawać końcówki podłużnic od 6n2 ale z tym więcej roboty.
Sprawa jeszcze taka że musisz kupić nowe nadkola z 6n2 bo z 6n nie pasują. Instalacje do lamp przednich musisz zrobić albo sam albo kupić gotowe z 6n2 i poskręcać kable i oczywiście zaizolować (ja tak zrobiłem). Kwestia maski jest taka że musisz kupić nowe zawiasy z 6n2 ponieważ się różnią.

Ogólnie chyba już wypisałem wszystko. Możliwe jest to do wykonania. Sam zrobiłem to w swoim starym polo :) Mi też mówili że lepiej kupić od razu 6n2 itp ale jak Ci się podoba taka wizja to rób !
Podesłał bym Ci zdjęcia lecz aktualnie nie ma mnie w pl. Jak jakieś będziesz chciał moge Ci podesłać w Listopadzie dopiero :)

Powodzenia w modowaniu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”