[6N2]Jak zdjąc filtr paliwa

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

m
macias006
Newbie
Newbie

[6N2]Jak zdjąc filtr paliwa

Post autor: macias006 »

Witam,

Dzisiaj chciałem zmienić filtr paliwa w mojej poli, gdyż nie był zmieniany chyba od nowości. Zamówiłem filtr firmy MANN zgodnie z katalogiem zamienników, na ich stronie www. Dostałem filtr z mocowaniem typu spinki ( czyli mocowanie bez metalowych obejm). Problem polega na tym ,że dzisiaj wlazłem pod auto i przy końcowce przewodu nie mogłem znaleźć miejsca gdzie moge za pomocą srubokretu zacisnąć stare spinki ,aby wyskoczył przewod paliwowy z filtra. Koncówka przewodu wyglada podobnie jak fajka od świecy z jednej i drugiej strony. Próbowałem za nią lekko szarpać ,lecz nie chce wyskoczyc. Nie chciałem tez nic urwać, bo znając życie wychodzi to lekko i bez użycia siły, a ja nie mam odpowiedniej wiedzy jak to zdjąć. Czy ktoś odpowie mi łopatologicznie jak mam się zabrać za wymianę filtra? i czy aby na pewno kupiłem odpowiedni filtr WK512?

6N2 1.0
Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
BArt76
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: BArt76 »

Witaj, podaj VIN na PW i po numerze oryginału sprawdzę czy to jest prawidłowy filtr.
m
macias006
Newbie
Newbie

Post autor: macias006 »

Witam,

Sprawa rozwiązana , filtr był dobry. Przewody byly zakonczone gumowymi fajkami, które były zapieczone i nie chciały najzwyczajniej zejsc ( bez zadnych spinek). Filtr musiałem wyrwać, a pozostałości wejścia i wyjścia wygrzebać z końcówek przewodow. Dowiedziałem sie przy okazji ,ze filtr od nowości 2001r. nie był zmieniany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”