[Variant] Nierówna praca silnika po odpaleniu na zimnym.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[Variant] Nierówna praca silnika po odpaleniu na zimnym.

Post autor: Kaczy »

Witam.

Mam nietypowy problem. Po dłuższym postoju, zazwyczaj gdy auto całkowicie ostygnie, zaraz po odpaleniu trzęsie budą i silnik nie równo pracuje.

Sytuacja ta trwa wtedy gdy obroty po odpaleniu utrzymują się na wysokości 1200 i przestaje gdy spadną do nominalnej wartości czyli +/- 900. Zazwyczaj trwa to jakieś 2 minuty. Gdy autko jest rozgrzane i gaszę, zapalam to problemu tego nie ma.

Czy ktoś jest w stanie coś doradzić, gdzie patrzeć?

Ostatnio był wymieniony sterownik silnika oraz nowa przepustnica. Czy reklamacja i ponowna adaptacja przepustnicy mogłaby pomóc?

Mogą tą sytuacje powodować świecie, kable, cewka? Świece były wymieniane około trzy lata temu, od tamtego czasu auto przejechało jakieś 20 tyś kilometrów.

Dziękuję za wszelkie próby pomocy. :hello:
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""konrado85""]Ja bym sprawdził czujnik temperatury, u mnie na chińskim tak właśnie było, jak założyłem ori ustalo

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka[/quote]

Czujnik jest jeszcze oryginalny, nigdy nie wymieniany. Jego przebieg to dopiero 80 tyś. Na jakiej zasadzie czujnik by powodował takie zachowanie? Silnik jest zimny, a on podaje wyższą temperaturę czy jak?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Kaczy""]Silnik jest zimny, a on podaje wyższą temperaturę czy jak?[/quote]
właśnie tak
[quote=""Kaczy""]Jego przebieg to dopiero 80 tyś.[/quote]
ale już 15-20lat... to że mało jeździ nie znaczy że niektóre elementy się nie starzeją, a szczególnie elektroniczne/elektryczne
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Marcin86c""][quote=""Kaczy""]Silnik jest zimny, a on podaje wyższą temperaturę czy jak?[/quote]
właśnie tak
[quote=""Kaczy""]Jego przebieg to dopiero 80 tyś.[/quote]
ale już 15-20lat... to że mało jeździ nie znaczy że niektóre elementy się nie starzeją, a szczególnie elektroniczne/elektryczne[/quote]

Da się to sprawdzić za pomocą komputera?
A
Anonymous

jeżeli coś się dzieje to powinny wyskoczyć jakieś błędy, ale wcześniej sprawdź cenę nowego czujnika, bo jak kosztuje mniej od diagnozy to warto go wymienić na ślepo, a drogi na pewno nie będzie
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Marcin86c""]jeżeli coś się dzieje to powinny wyskoczyć jakieś błędy, ale wcześniej sprawdź cenę nowego czujnika, bo jak kosztuje mniej od diagnozy to warto go wymienić na ślepo, a drogi na pewno nie będzie[/quote]

Czy ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik pod maską? Chciałbym spisać sobie z niego numer żeby poszukać w sieci.
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Nie napisałes nawet jaki to silnik. A chcesz wiedzieć gdzie się znajduje ten czujnik.
b
brysiu28
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brysiu28 »

Za ten czujnik do 1.4 16v dałem 30zł za oryginalny oczywiście także groszowe sprawy.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Czujnik temperatury silnika. W benzyniakach jest po prawej stronie bloku silnika wpięty prostopadle do bloku, taki z żółtą obwódką.
A
Anonymous

[quote=""kuba90876""]Nie napisałes nawet jaki to silnik. A chcesz wiedzieć gdzie się znajduje ten czujnik.[/quote]
tu akurat kolega Kaczy ładnie wypełnił profil więc pod avatarem zobaczysz
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

[quote=""Marcin86c""][quote=""kuba90876""]Nie napisałes nawet jaki to silnik. A chcesz wiedzieć gdzie się znajduje ten czujnik.[/quote]
tu akurat kolega Kaczy ładnie wypełnił profil więc pod avatarem zobaczysz[/quote]
Dobra, przepraszam. Moje niedopatrzenie :)
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i zaznaczyłby mi na zdjęciu, w którym to jest miejscu?

Nie mogę tego znaleźć. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Jak masz kopułkę rozdzielacza to pod nim jest krociec, który doprowadza ciecz chłodzącą do silnika i to przy nim będzie siedział czujnik taki jak koledzy wyżej pisali. Na zdjęciu jest zasłonięty patrząc z góry przez osłonę a od prawej przez węże z cieczą chłodzącą.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/mrdL ... 0aPVgqEAM0 - mam nadzieję, że tak to wygląda u Ciebie
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”