Mam nietypowy problem. Po dłuższym postoju, zazwyczaj gdy auto całkowicie ostygnie, zaraz po odpaleniu trzęsie budą i silnik nie równo pracuje.
Sytuacja ta trwa wtedy gdy obroty po odpaleniu utrzymują się na wysokości 1200 i przestaje gdy spadną do nominalnej wartości czyli +/- 900. Zazwyczaj trwa to jakieś 2 minuty. Gdy autko jest rozgrzane i gaszę, zapalam to problemu tego nie ma.
Czy ktoś jest w stanie coś doradzić, gdzie patrzeć?
Ostatnio był wymieniony sterownik silnika oraz nowa przepustnica. Czy reklamacja i ponowna adaptacja przepustnicy mogłaby pomóc?
Mogą tą sytuacje powodować świecie, kable, cewka? Świece były wymieniane około trzy lata temu, od tamtego czasu auto przejechało jakieś 20 tyś kilometrów.
[quote=""konrado85""]Ja bym sprawdził czujnik temperatury, u mnie na chińskim tak właśnie było, jak założyłem ori ustalo
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka[/quote]
Czujnik jest jeszcze oryginalny, nigdy nie wymieniany. Jego przebieg to dopiero 80 tyś. Na jakiej zasadzie czujnik by powodował takie zachowanie? Silnik jest zimny, a on podaje wyższą temperaturę czy jak?
[quote=""Kaczy""]Silnik jest zimny, a on podaje wyższą temperaturę czy jak?[/quote]
właśnie tak
[quote=""Kaczy""]Jego przebieg to dopiero 80 tyś.[/quote]
ale już 15-20lat... to że mało jeździ nie znaczy że niektóre elementy się nie starzeją, a szczególnie elektroniczne/elektryczne
[quote=""Marcin86c""][quote=""Kaczy""]Silnik jest zimny, a on podaje wyższą temperaturę czy jak?[/quote]
właśnie tak
[quote=""Kaczy""]Jego przebieg to dopiero 80 tyś.[/quote]
ale już 15-20lat... to że mało jeździ nie znaczy że niektóre elementy się nie starzeją, a szczególnie elektroniczne/elektryczne[/quote]
jeżeli coś się dzieje to powinny wyskoczyć jakieś błędy, ale wcześniej sprawdź cenę nowego czujnika, bo jak kosztuje mniej od diagnozy to warto go wymienić na ślepo, a drogi na pewno nie będzie
[quote=""Marcin86c""]jeżeli coś się dzieje to powinny wyskoczyć jakieś błędy, ale wcześniej sprawdź cenę nowego czujnika, bo jak kosztuje mniej od diagnozy to warto go wymienić na ślepo, a drogi na pewno nie będzie[/quote]
Czy ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik pod maską? Chciałbym spisać sobie z niego numer żeby poszukać w sieci.
[quote=""kuba90876""]Nie napisałes nawet jaki to silnik. A chcesz wiedzieć gdzie się znajduje ten czujnik.[/quote]
tu akurat kolega Kaczy ładnie wypełnił profil więc pod avatarem zobaczysz
[quote=""Marcin86c""][quote=""kuba90876""]Nie napisałes nawet jaki to silnik. A chcesz wiedzieć gdzie się znajduje ten czujnik.[/quote]
tu akurat kolega Kaczy ładnie wypełnił profil więc pod avatarem zobaczysz[/quote]
Dobra, przepraszam. Moje niedopatrzenie
Jak masz kopułkę rozdzielacza to pod nim jest krociec, który doprowadza ciecz chłodzącą do silnika i to przy nim będzie siedział czujnik taki jak koledzy wyżej pisali. Na zdjęciu jest zasłonięty patrząc z góry przez osłonę a od prawej przez węże z cieczą chłodzącą.