[9n] Brak wspomagania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Magnus 9n
Newbie
Newbie

[9n] Brak wspomagania

Post autor: Magnus 9n »

Witam wszystkich serdecznie z tego względu iż jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość jesli w poście będzie coś nie tak.Ale dorzeczy morduje się ze wspomaganiem w polo 9n 1,2 benz 2002r pompa trw nie załącza się,przez waga nie mogę się połączyć,bezpiecznik cały,kable pod akumulatorem wyglądają dobrze,zasilanie 12v dochodzi wtyczką,natomiast na wtyczce od kompa (tej z lewej strony) na żółtym kabelku jest 12v i to jest ok ale na dwóch pomarańczowych jest odpowiednio 2,3v i 2,6v a powinno być chyba i tu i tu po ok 4v.Nie wiem jak można sprawdzić jeszcze czujnik skrętu kierownicy może to on a może to coś z elektryką z tej wtyczki o której pisałem wyżej - proszę o pomoc bo przewaliłem wszystkie wątki na forum i brak mi pomysłów :boredom:

Wszystko było prawie dobrze, proszę przeczytać regulamin, a nie będzie trzeba prosić o wyrozumiałość.
sloma92
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Na początek może podjedź do kogoś kto ma porządny kabel i odczyta błędy,które napewno są, bo czujnik kąta skrętu to może być jedna z kilku możliwych przyczyn. Bez kodów błędów trochę to jak szukanie po omacku. :niewiem:
P.s czujnik kąta skrętu musiałbyś podmienić na drugi żeby go sprawdzić.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jak masz 1,4 TDi to poszukaj urwanych kabelków o okolicy rozrusznika masz wytyczę która idzie od alternatora z dwoma kabelkami urwanie choćby jednego powoduje brak wspomagania. Możesz sobie jeszcze sprawdzić czy masz ładowanie zaraz po odpalaniu. Jak nie ma spróbuj przegazować do 3000 rpm i czy wtedy się nie pojawi.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

Powinno Ci od razu pokazać błędy.

1. Sprawdź czujnik skrętu ( może być uszkodzony i wspomaganie chodzi na 30% - miałem to samo ), siedzi w maglownicy dojście od spodu po wymontowaniu koła od strony kierowcy. mocowanie na 2 śrubki, tak jak ktoś pisał wyżej, podmień na nowy/
2. Wiem , ze to banalne, ale sprawdz poziom płynu w zbiorniczku ( jest pod akumulatorem )
3. podłącz się jeszcze raz u kogoś normalnego

Jakie masz objawy? Wspomaganie chodzi? zacina się? Czy praktycznie nie masz wspomagania?
M
Magnus 9n
Newbie
Newbie

Post autor: Magnus 9n »

Nie mam wspomagania kompletnie,płyn sprawdziłem od razu podpinałem sie viakenem 5053its żeby sprawdzić ogólne błędy w aucie nic poza tym i co dziwne po tym zabiegu zapaliła się kontrolka wspomagania dzisiaj z ciekawosci podpiołem się do identycznego polo i tam również zapaliła się kontrolka i padło wspomaganie to nie może być zbieg okolicznosci.I tu i tu nie można się połączyć z kołem kierownicy ale u mnie pokazało błąd 001309 moduł sterowania kierownicy brak komunikacji (j500) - czy podpięcie tego skanera mogło spowodować awarie wspomagania w obu autach i co z tym modułem sterowania wspomaganiem gdzie on się znajduje jak go sprawdzić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”