Witam.
Od tego roku mam problem z klimatyzacją w moim polo 9n 1.9 tdi 2004 r. Klima działa zaraz po włączeniu auta, po przejechaniu czasowo jakieś 30 minut klima się rozłącza. Odpalenie ponownie auta, znowu klima się załącza i po 30 minutach wyłącza itd.
Samochód podpięty pod vcds i nie ma żadnego błędu. Klima świeżo nabita, filtr kabinowy nowy. Wyłączałem climatronic bezpiecznikiem ale klima się nie załączyła .Dopiero ponowy zapłon pomaga. Może sterownik wentylatorów fiksuje? Climatronic po teście nie ma żadnych błędów(econ + nawiew wew.). Parametry tez wyglądają ok. Co mam jeszcze sprawdzić bo jak pojadę do jakiegoś majstra od klim to rozkłada ręce. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam,bardzo dziwne że nie generuje żadnych błędów,powinno coś pokazać po wejściu VCDS-em w moduł climatronic-a. Ale skoro twierdzisz że nie ma błędów to trochę jak wróżenie z kart,może na początek warto by podmienić panel climatronic i zobaczyć czy będzie lepiej lub czy pokażą się błędy. Ale również może się kończyć kompresor klimatyzacji,lub jego zawór,który po pewnym czasie odmawia współpracy. Gdyby ciśnienie w układzie było za duże lub za małe,powinien pokazać się błąd.
Dziękuję za zainteresowanie tematem . Podjechałem do elektryka gdy klima mi się rozłączyła i podłączył się vcdsem i mówił ,że nie ma żadnego błędu i klima jest po prostu wyłączona( skasował przy tym stówkę .Klima świeżo nabita. Jeszcze zrobiłem zdjęcia poszczególnych parametrów z panelu climatronica po wejściu w tryb serwisowy ale nie wiem , który parametr za co odpowiada. Mogę zamieścić jak coś ale jest ich chyba z 50. W sierpniu zakupię kabel tą podróbę z canem za 170 zł to będę coś więcej wiedział.Pozdrawiam
Sorrka ,że tak późno ale wreszcie dorobiłem się kabelka do diagnostyki i VCDS. Klima nadal chodzi tak jak chodziła. Włączenie zapłonu klima chłodzi bardzo dobrze, około 30 minut się wyłącza. I znowu zapłon i klima chodzi 30 minut.Zauważyłem ,że jak mam wyłączoną klimę(na off) to po 30 minutach jazdy jak chcę załączyć klimę to się nie włączy w trakcie jazdy. Autoscan vcds wywalił jakiś błąd
1 Fault Found:
01087 - Basic Setting Not Performed
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation
Podgląd wartości w measuring blocks (nie mam labels do modułu) to praktycznie zmienia się tylko block 11 z on na off.Tak to wszystko wygląda w miarę ok.
Niżej załączam wynik autoscan vcds:
Wednesday,10,August,2016,19:17:20:10074
VCDS Version: Beta 11.2.0
Data version: 20110305
Witam.
W końcu sam wziąłem się za naprawę klimy. W jedną sobotę miałem więcej czasu i podłączyłem się kompem. Problem z klimą szczerze był banalny.
W poprzednim poście w central electric module(moduł komfortu) widnieje jeden błąd.Zanik napięcia na terminalu 30-coś takiego.Moduł komfortu bada napięcie ładowania alternatora , jeżeli ładowanie jest za niskie rozłącza poszczególne prądożerne podzespoły.U mnie np jeszcze migała kontrolka od grzania tylniej szyby. Kabel , które idzie bodajże od bezpiecznika nr 10(chyba 5A) przy akumulatorze wchodzi według schematów z "sam naprawiam polo,ibiza" na wtyczkę 18 pin na 5 pin. Wystarczyło przemostkować plusa np z grubego kabla(czerwonego), który wchodzi na moduł komfortu(ja zabezpieczyłem jeszcze bezp. 5a).Problem ustąpił natychmiast .
To tyle.