Witam.Mam okazję kupić silnik o mniejszym przebiegu.Sprzedający twierdzi że AEV 1.0.Na obudowie rozrządu nalepka nie do odczytania .Z tyłu silnika przy termostacie resztki oznaczenia nie do odczytania.W jaki sposób stwierdzić czy to jest silnik z kodem AEV.
Na silniku chyba więcej oznaczeń nie ma. Możesz sprawdzić po nr VIN z budy tego silnika jeśli jeszcze istnieje, kolejny mój pomysł to sprawdzenie oznaczenia skrzyni do tego silnika jeśli jest i wtedy sprawdzasz w jakich silnikach była taka montowana. Alejeśli gość mówi że AEV to po co miałby kłamać skoro chce sprzedać ?
[quote=""Jacob""]Alejeśli gość mówi że AEV to po co miałby kłamać skoro chce sprzedać ? [/quote]
jak kupowałem skrzynie biegów to też gościu mówił że do 1.4 a była od 1.0. a nie miałem pod ręką rozpiski skrzyń biegów.
[quote=""henryk 10""]W jaki sposób stwierdzić czy to jest silnik z kodem AEV.[/quote]Silnik AEV, poza tym, że jest z jednopunktowym wtryskiem wyróżnia go w śród innych pasek zębaty rozrządu, który to ma 132 zęby, wystarczy zdjąć pokrywę rozrządu w całości, policzyć zęby i masz 100% pewności. Pozostałe silniki w 6N mają 135 i 137 zębów.
Kolega kiedyś prosił mnie o odczytanie nr VIN, a dokładniej chodziło mu gdzie oznaczony jest silnik i pokazałem mu taką grafike i opis: http://www.iparts.pl/artykuly/jak-odczy ... u,143.html W sumie sam bez tego bym nie wiedział, więc warto chyba to przejrzeć