[6n] VW Polo oznaczenia silnika

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

[6n] VW Polo oznaczenia silnika

Post autor: henryk 10 »

Witam.Mam okazję kupić silnik o mniejszym przebiegu.Sprzedający twierdzi że AEV 1.0.Na obudowie rozrządu nalepka nie do odczytania .Z tyłu silnika przy termostacie resztki oznaczenia nie do odczytania.W jaki sposób stwierdzić czy to jest silnik z kodem AEV.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

W bagażniku pod okładziną po lewej stronie duża naklejka z kodem lakieru i też jest oznaczenie silnika ;)
Pomogłem ? Kliknij pomógł
h
henryk 10
Początkujący
Początkujący

Post autor: henryk 10 »

Silnik jest na sprzedaż bez nadwozia. Komplikuje stwierdzenie kodu silnika.
J
Jacob
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jacob »

Na silniku chyba więcej oznaczeń nie ma. Możesz sprawdzić po nr VIN z budy tego silnika jeśli jeszcze istnieje, kolejny mój pomysł to sprawdzenie oznaczenia skrzyni do tego silnika jeśli jest i wtedy sprawdzasz w jakich silnikach była taka montowana. Alejeśli gość mówi że AEV to po co miałby kłamać skoro chce sprzedać ? :)
Pomogłem ? Kliknij pomógł
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Jacob""]Alejeśli gość mówi że AEV to po co miałby kłamać skoro chce sprzedać ? [/quote]
jak kupowałem skrzynie biegów to też gościu mówił że do 1.4 a była od 1.0. a nie miałem pod ręką rozpiski skrzyń biegów.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote=""henryk 10""]W jaki sposób stwierdzić czy to jest silnik z kodem AEV.[/quote]Silnik AEV, poza tym, że jest z jednopunktowym wtryskiem wyróżnia go w śród innych pasek zębaty rozrządu, który to ma 132 zęby, wystarczy zdjąć pokrywę rozrządu w całości, policzyć zęby i masz 100% pewności. Pozostałe silniki w 6N mają 135 i 137 zębów.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
m
milky
Newbie
Newbie

Post autor: milky »

Kolega kiedyś prosił mnie o odczytanie nr VIN, a dokładniej chodziło mu gdzie oznaczony jest silnik i pokazałem mu taką grafike i opis: http://www.iparts.pl/artykuly/jak-odczy ... u,143.html W sumie sam bez tego bym nie wiedział, więc warto chyba to przejrzeć ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”