Nowicjusz - jaki silnik wybrać?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
remington
Newbie
Newbie

Nowicjusz - jaki silnik wybrać?

Post autor: remington »

Witam forumowiczów, nie wiem czy temat piszę w dobrym dziale, więc jak jest do tego oddzielny wątek to proszę o napisanie o tym.
Chciałbym w najbliższym czasie nabyć VW Polo 6N. Nie mam najmniejszego pojęcia z jakim silnikiem.
Chciałbym aby auto było dość oszczędne i możliwie mało awaryjne. Samochód będzie używany do jazdy po mieście i czasem niewielki wypad w Polskę. Wybrać benzynę czy diesla SDI? Możecie napisać za i przeciw?
Za wszelkie informacje dziękuję:)
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

jest na forum takie cosik jak wuszykiwarka :) to naprawde nie boli, tych tematow bylo juz mnostwo, są opisy polowek z silnikami diesla, mpi i 16v...

po skrócie to:
1.9 SDI - dieselek, nowszej generacji, nie jest to demon predkosci, ale na spokojne poruszanie się po miescie jak i trasy się nadaje, jego najwieksza zaleta to mała awaryjnosc, długa zywotnosc jak i bardzo małe spalanie - na poziomie 5l/100km

1.4 - 60 konny benzyniak, jak to w polowce, ma tendencje to "udawania diesla" tzn klekocze szczegolnie na zimnym, to norma wiec tym sie nie przejmuj, spokojnie daje rade jesli chodzi o osiągi, mozna na dluzsze trasy jak i na miasto spokojnie sie nim poruszac, spalanie na poziomie 7-8l/100km
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Dodam swojej wiedzy abyś miał porównanie.

1.6 75KM benzyna spalanie 9-12l/100km w mieście przy ciężkiej nodze i przy feldze 16".
Silnik (mój) bezawaryjny, zrywny, w sam raz na polskie "autostrady".

i dopisek: Dobrze zastanów się nad wyborem, albo jeździmy oszczędnie albo nie. Zrób tak abyś potem nie pisał, że przymula i chcesz montować stożek i wydech z allegro i ile koni to doda.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
r
remington
Newbie
Newbie

Post autor: remington »

[quote=""Artpolo""]i dopisek: Dobrze zastanów się nad wyborem, albo jeździmy oszczędnie albo nie. Zrób tak abyś potem nie pisał, że przymula i chcesz montować stożek i wydech z allegro i ile koni to doda.[/quote]

Nie jestem zwolennikiem szybkiej jazdy i dużych mocy. O takich modyfikacjach w ogóle nie ma mowy. Jeśli już bym coś robił to może tylko delikatnie zawieszenie obniżył i ładną felgę założył.

Jeśli chodzi o silniki diesla to testuje już je od 13 lat, na początku miałem golfa 2 z najsłabszym dieslem i teraz passata b4 90km. Oboma samochodami jeździło mi się bardzo dobrze, do golfa pozostał wielki sentyment.
Nie znam za bardzo silnika SDI a benzyniaków to już w ogóle. A co myślicie o tym silniku 1.0?
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

litróweczka jeżeli już to 50PS jeszcze jakoś tym można się poruszać , a na większe oszczędności w spalaniu też nie ma co liczyć moja wcześniejsza pola 1.0 AER na lekkiej trasie wychodziła przyzwoicie 5,3-5,6 ale w mieście 7,5-8,5 leciutko połknęła
Obrazek
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

najlepszym motorkiem jesli chodzi o ekonomie i poruszanie sie po miescie jest SDI
p
pawko5
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawko5 »

[quote=""remington""] A co myślicie o tym silniku 1.0?[/quote]
Lepiej 1.4 jeśli już , spalanie podobne a osiągi lepsze ;]
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""remington""]Jeśli już bym coś robił to może tylko delikatnie zawieszenie obniżył i ładną felgę założył.[/quote]
od tego się zaczyna :grin:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

1,9D i nie ma lepszych.

Silnik mocniejszy od SDI, a i spalanie nie jest znacznie większe, no i w naprawie tańszy :piwo:
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

jak silnik mocniejszy skoro maja tyle samo kucy ;p
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

[quote=""cage009""]1,9D i nie ma lepszych.[/quote]

Bo chodzi jak traktor, to nie ma lepszych?
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""cage009""]Silnik mocniejszy od SDI[/quote]

Ohhh nie to że się oburzam ale czy to prawda:> sory za OT :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”