[9N] 1.2 6V 02r. Problem z odpaleniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kezman
Newbie
Newbie

[9N] 1.2 6V 02r. Problem z odpaleniem

Post autor: kezman »

Problem polega na tym, że czasami po długiej jeździe gdy silnik jest porządnie nagrzany następuje problem z odpaleniem. Podczas kręcenie silnikiem trzeba ostro "pompować" pedałem gazu żeby silnik wkręcił się na obroty i nie zgasł.

Ma ktoś jakiś pomysł ?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

SZUKAJ:
viewtopic.php?f=186&t=43243&p=465758&hilit=[9n]+Problem+z+odpaleniem+nagrzany#p465758

Szczególnie to:
Mam taki sam problem, lecz moje Polo jest z 2002. Byłem z tym u mechanika i dowiedziałem się że to jest wina czujnika temperatury. Dlaczego ? Bo problem z odpalaniem w moim przypadku jest tylko gdy silnik jest nagrzany, co za tym idzie, czujnik pokazuje 0 stopni wiec komputer do rozruchu dodaje ssanie. Po wciśnięciu pedału gazu samochód odpala gdyż ma mieszankę wzbogacona o powietrze. Ja sam jeszcze nie wymieniłem czujnika lecz zamierzam to zrobić.
Pozdrawiam
k
kezman
Newbie
Newbie

to nie czujnik temp. W VAGu pokazuje prawidłową temp. Autko potrafi czasami po prostu zgasnąć na skrzyżowaniu po wciśnięciu sprzęgła. Podejrzewam czujnik położenia wałka rozrządu co sądzicie ?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

To skoro masz Vaga, to powiedz jakie błędy wyrzuca? Skoro auto gaśnie z powodu elektroniki to powinien być błąd. Jeśli błędów nie ma, ja w pierwszej kolejności sprawdziłbym filtr paliwa i układ paliwowy.

Pozdrawiam
k
kezman
Newbie
Newbie

problem w tym, że nie ma żadnych jakiś czas temu skasowałem błędy i pomimio kilku wystąpień tej sytuacji nic się nie pojawia. Na PB i na LPG dzieje się tak samo
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jak brak błędów to sprawdź stacyjkę czy dobrze łączy.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
#POLO
Newbie
Newbie

Post autor: #POLO »

Kolego miałem podobny problem na zimnym ciężko palił, a jak nagrzany to już było normalnie, wystarczyło że chwilkę postał i to samo, dodam że spalanie też było duże :shock: podłączyłem pod kompa żeby sprawdzić czujnik temperatury i trafione :cool2: wymieniłem i po problemie. Musisz zobaczyć jaki masz kolor tego czujnika bo są 3 rodzaje, dobieraj kolorem :D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”