[6n2] olej w skrzyni

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rgx
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] olej w skrzyni

Post autor: rgx »

Cześć, byłem dzisiaj na kanale sprawdzić olej w skrzyni biegów i teraz nie wiem jak ocenić sytuacje, jak odkręciłem ten "korek" to nic się nie ulało, a jak włożyłem prosty palec to ledwo co był z oleju, musiałem go lekko "złamać".. olej był dziwnie rzadki i z tego co pamiętam to chyba nawet lekko bezbarwny. Ogólnie to chciałbym go wymienić bo mam problem z wrzucaniem biegów na ciepłym silniku po krótkiej trasie. Co sądzicie o takiej sytuacji mam silnik 1.4 16V AUA i jakim olejem zalać skrzynie, wiem że 75w90 ale GL4 czy GL5? Z góry dzięki!
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

poruszane milion razy.... nawet jakoś w zeszłym tygodniu
jakikolwiek producent oleju, np. motul czy castrol, na swojej stronie ma zakładkę [dobierz olej], tam sprawdzisz jaki i ile go wchodzi...
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Tylko porównaj jego cenę z oryginalnym olejem w ASO, bo mogą mieć taniej (tylko zadzwoń/pojedź/napisz do aso, a nie szukaj go w internecie, bo w internecie ten olej jest droższy niż w aso, a przynajmniej był jak jak kupowałem).
Pozdrawiam
m
milky
Newbie
Newbie

Post autor: milky »

Według dobierz-olej.pl powinieneś wlać olej ze specyfikacją API GL-4/GL-5.

myślę, że taki Liqui Moly http://www.iparts.pl/czesc/olej-przekla ... 92324.html by był w porządku, producent nie jest aż tak ważny, liczy się to żeby olej był oryginalny wiec albo tak jak napisali koledzy zapytaj w ASO albo porównaj ceny na internecie, ten z linku powyżej kosztuje 59zł 1L, na allegro mniej więcej podobne ceny więc wydaje mi się, że to nie jest żadna podróbka.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Jeśli nic sie nie ulało po odkręceniu korka, to na bank masz za mało oleju w skrzyni biegów :glare:
Ten olej do gęstych nie należy.
Ori olej kupowałem za 50zł/litr (sklep ściągał mi z ASO).
Znajdź kod skrzyni na obudowie i skontaktuj się z BCS (viewtopic.php?f=6&t=8780).
Powiedzą Ci z praktycznego punktu widzenia, ile powinno się zalać oleju do danej skrzyni ;)

End of story :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”