6n2 kontrolka oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kola58
Newbie
Newbie

6n2 kontrolka oleju

Post autor: kola58 »

silnik 1,4 8 zaworów AKK po rozgrzaniu silnika zaczyna świecić się kontrolka ciśnienia oleju, mechanik stwierdził uszkodzenie panewki lub panewek wałka rozrządu ale mam problem ze znalezieniem głowicy do tego silnika, czy to się regeneruje i czy opłaci się jakie są ewentualne koszty, znalazłem silnik za 900 poradzcie co robić
w
waju94
Newbie
Newbie

Post autor: waju94 »

A sprawdzałeś czujnik ciśnienia oleju ? Miałem podobny problem i co mechanik to inna diagnoza ;). Zmieniłem czujnik (20+zl) i po problemie.
k
kola58
Newbie
Newbie

Post autor: kola58 »

czujnik już był zmieniany jakiś czas temu bo była podobna sytuacja ale teraz mierzone było ciśnienie oleju w miejscu czujnika na zimnym miał mieć 1 a na gorącym 0,5
Awatar użytkownika
motyl1607
Newbie
Newbie

Post autor: motyl1607 »

Kiedy wymieniałeś olej i filtr oleju? Ja zacząłbym od tego ;) U mnie też nie było ciśnienia na wolnych obrotach kontrolka zaczynała sie zapalać... Gdzieś wyczytałem, że filtr oleju może być przypchnięty syfem albo po prostu sam się zapchnał. Wymieniłem jednak czujnik ciśnienia oleju, i dalej było to samo ;) Więc wymieniłem olej z filtrem ale kupiłem filtr mahle a nie filtron i wszystko jest od pół roku w porządku ;) Ciśnienie wróciło do normy :) :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”