[9n] odgłos szumienia/szurania + parowanie szyb

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
emdzi
Początkujący
Początkujący

[9n] odgłos szumienia/szurania + parowanie szyb

Post autor: emdzi »

Witam,

mam problem a w zasadzie 3 z klimą (manualna)

1. Sytuacja występuje po jeździe tzn. zatrzymuję się i słychać szum/szuranie z silnika.
Jak wyłączę nawiew lub tez wyłączę samą klimę (nawiew działa dalej) szum/szuranie ustaje.
Potem włączam klimę i jest cisza, przejadę trochę, stanę to szuranie wraca, wyłaczam Ac lub nawiew szuranie znika

2. Jeden raz zdarzyło się że słychać ciche gwizdanie z nawiewu - takie samo jak przy niskim poziomie czynnika.

3. Mimo wymiany filtra kabinowego na ori węglowy. Po uruchomieniu auta szyby potrafią zajść parę.
Potem w drodze nie ma problemu. - Wyłącznie jest po odpaleniu auta.

Pytanie co do uzupełnianiem czynnika, czy razem z nim jest tez uzupełniane coś jeszcze, jakieś informacje dostałem że również jakiś olej??
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

wygląda na niedobór czynnika :scratch: ale nie na tyle duzy żeby zadziałało zabezpieczenie
olej w sprężarce też się uzupełnia ale w przypadku wycieku(musiałaby byś mega dziura w instalacji),to byś zauważył,ma specyficzny kolor
na początek dobij klimę :grin:
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

A błędów w klimie nie ma szczególnie od klapki v154 . Nie grzebałeś przy niej?
Lenistwo drogą do postępu
e
emdzi
Początkujący
Początkujący

ni nie robione... ale dziś może uda mi się podpiąć pod kompa... zoabcze
e
emdzi
Początkujący
Początkujący

błędów brak.

Pytanie - odgłos szumienia po włączeniu klimatyzacji - czy to może być łożysko kompresora klimatyzacji?

Bo właśnie taki to jest odgłos - takiego zacierającego się łożyska które pojawia się po włączenie AC i przejechaniu jak kilka razy silnik wejdzie na obroty zostaje.
Oryginalne jest oczywiście w zestawie ze sprzęgłem, elektromagnesem itd. w jakieś bajońskie cenie. Natomiast na rynku widzę same łożyska?
Jakiej firmy łożyska warto wziąć? czy wymieniać samo łożysko czy także z osprzętem - cewką itd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”