[9n3] Demontaż reflektorów przednich

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[9n3] Demontaż reflektorów przednich

Post autor: Tomek001 »

Witam,

Szukałem, ale większość postów jest do 9n. Mój problem to wymiana lamp w 9n3. Chcę zdemontować reflektory, by dokonać ich lekkiej modyfikacji (więcej info wkrótce jak założę swój temat).

Z tego co się orientuję to kolejność wygląda tak:

1. Grill
2. Śruby pod grillem
3. Kratka halogenu (by wypiąć wtyczkę od temperatury - czy to konieczne? Czy występuje w wersji bez FIS?)
4. Śruby od spodu zderzaka.
5. Śruby w nadkolach.

Czy coś pominąłem? A może da się wyjąć lampy bez demontowania całości zderzaka tylko jakieś lekkie jego odchylenie po puszczeniu góry?
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Przypuszczam że w Polo 9N3 lampy są montowane niemalże identycznie jak w 9N.
Nie da się odkręcić lamp nie zdejmując zderzaka. jeśli masz spryskiwacze reflektorów to jeszcze je dodatkowo musisz odkręcić. Ja miałem z tym mega problem jak mi się nakrętki w plastiku obracały.
Jeśli masz czujnik temperatury zewnętrznej to musisz go odpiąć przy zdejmowaniu zderzaka. jest to bardzo proste, więc spokojnie sobie z tym poradzisz.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

To czy masz czujnik temperatury zależy od tego czy masz klimę czy nie. FIS w zasadzie nie ma nic do rzeczy. Czujnik temperatury jest po lewej stronie (strona kierowcy). Zobaczysz go po wyjęciu kratki.
Są jeszcze śruby trzymające zderzak w kratkach halogenów - po jednej na stronę. No i oczywiście jeśli masz halogeny, musisz je zdemontować/odłączyć.

Pozdrawiam
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Dzięki za uwagi. Jutro zabieram się do rozbiórki zderzaka. Mam klimę, także czujnik zapewne jest.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”