[9N] Błąd 16804 / P0420 Po teście katalizatora wynik to 0.00

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

[9N] Błąd 16804 / P0420 Po teście katalizatora wynik to 0.00

Post autor: Olafejs »

Witam,

wczoraj na trasie wyskoczył check, standardowo podpiąłem kompa zczytanie błędów:

16804 - Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold P0420 - 35-00 - -

I zrobiłem test 1 sondy lambda = OK
zrobiłem test 2 sondy lambda = OK

ale przy robieniu testu katalizatora zaciekawił mnie fakt że w 3 oknie wartość nie ulega zmianie, ale i tak przeprowadziłem test cały = NOT OK
wartość w polu była 0.00 ?! Gdzie nowy katalizator to 0.1-0.3 a zużyty to 1.

Dlaczego wiec po teście wyskoczyło 0.00 ?
Obrazek
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Witam, rozumiem że miałeś komunikat o tym ze vag przystąpił do testu kata i potem wartość się zmieniła na te 0.00?
Sprawdź czy nie masz błędów na silniku, bo też jak siedzą to potrafią płatać figle :)
Jest też teoria że aby odpalić test kata to trzeba nacisnąć pedał hamulca, i (tu jestem zdziwiony trochę) dopiero po zakończonym teście zwolnić pedał hamulca- w tym wypadku nie wiem czy to działa, ale też może być problemem.
Nie podałeś w opisie czy czysta benzynka, ale chyba to jest oczywiste, że nawet jak jest zagazowana- to test tylko na benzynce ;)
Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Olafejs »

Test był wykonywany na ciepłym silniku 90 stopni (temp. kata to 520 stopni), przed testem w polu nic się nie pojawia, po teście wyświetla 0.00.

Test po zakończeniu informuje CAT NOT OK wiec cały test przebiegł prawidłowo.

Benzyna 1.2 bez LPG :)
Obrazek
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Czyli kat Ci się kończy. Ja osobiście użyłem na ten problem tuleje dystansowa do drugiej sondy lambda, sprzedawana na alledrogo także jako emulator sondy lambda. Nie mam błędu z kata, nie mam spadku mocy, nie jest też zapchany ale trzeba pomyśleć nad kastracją lub wymiana kata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”