[6N]Ciężkie odpalanie, pomocy !

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
BUDZIK
Raczkujący
Raczkujący

[6N]Ciężkie odpalanie, pomocy !

Post autor: BUDZIK »

Witam.
Posiadam polo 6n z silnikiem 1.4 AEX i mój problem polega na tym że jak auto stoi nie używane przez dłuższy okres czasu ma problem z zapaleniem, łapie i po chwili gaśnie i czuć zapach oleju i jest chmura za autem gdy już zapali za 3 razem wszystko jest jak należy jak już jest ciepłe pali normalnie i nie czuć oleju.

Czy to może być coś z głowicą ?
Awatar użytkownika
tomcho666
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomcho666 »

Jak długo stoi nieużywane? Sprawdź czy pod korkiem wlewu oleju nie masz "masła" czasem, odmę też sprawdź. Ogólnie sprawdziłbym wszystkie uszczelki czy gdzieś Ci olej nie ucieka. Miałem podobnie w seicento dziadka, powodem był stary olej, który tak zgęstniał już, że nie nadawał się do niczego. Po wymianie oleju i zrobieniu płukanki silnika z całego tego syfu problem ustąpił :) Swoją drogą sam się dziwię, że po wymianie oleju zaczął normalnie palić, ale ustąpiło i dalej nie wnikam :scratch:
Mój szerszeń, powoli się robi. ;)

http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=60460

Ślesin 2016 - III miejsce - Turniej Tenisa Stołowego
B
BUDZIK
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BUDZIK »

Olej był wymieniany 500km temu jest zalany Platinum 10W40 nie widać jakiegoś dużego zużycia oleju na bagnecie jest stan taki jak był.
A co do odmy gdzie ją szukać pod maską :?: i jakie by mogły być skutki jeśli jest zapchana?
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jerek_ »

Odma znajduje się w dolnej części silnika od strony przegrody czołowej. To jest taka plastikowa puszka w kształcie prostokąta, i od niej idzie gruby przewód gumowy.
A czym grozi zapchanie odmy? Przede wszystkim przy mrozie, cały ten syf który jest w odmie potrafi zamarznąć, co za tym idzie wzrośnie ciśnienie w silniku i może wywalić Ci olej przez najmniej szczelne połączenia, w tym przez bagnet oleju.
To tak w skrócie. Jak coś poknociłem poprawcie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”