Witam
Mam problem z kontrolka Check, Sonda wideband 5(6) przwodowa
Byłem na diagnozie i niby (wykazało : Sonda lambda 1 ;grzałka niesprawna)
Kasowali bład kilka razy ale nie znikł. Sprawdzilismy miernikiem sonde i (niby jest sprawna)
Przewód 3 i 4 opór 3.6 Oma (ciepły silnik) 6 Oma
Przewody 2 i 6 opór 110 Oma (chyba zasilanie grzałki )
PS Kasuje błąd opieciem bateri ale po 20-50 km CHECK powraca
Dodam tez że rok temu urwały sie 2 przewody (jakos niby same Sad ) 5 i 6 -Te przwody na wtyczce do spięcia spina do Lambdy . Zastrugałęm je od nowa i wcisnąłem małym śrubokretem bo nie mogłem rozebrać wtyczki . Działo Smile
Sprawdzałem przepływ pradu jest przez przewody .
A dodam ze mierzyłem jakie napiecie daje sonda podczas pracy to około 2.2-2.8 V
Mierzyłem poprzez wtyk na sondzie i do (-) na akumulatorze i nie wiem czy wykonałem test dobrze
PS: Do czego sa jeszcze te 2 przwody 1 i 5 ?
Oraz do jakiego mierzenia jest wtyk na wtyczce od sondy lambda ?
sonda lambda to dość precyzyjny element i wszelkie wadliwe połączenia, nieprawidłowe styki pinów itp. powodują błędne odczyty wskazań
wystarczy że te przewody które wyrwałeś i tylko wcisnąłeś do wtyczki zaśniedziały i już wskazania mogą być na tyle błędne że wywala błąd
niektórzy nawet uważają za nie wskazane lutowanie rozciętych przewodów, a jak już się to robi to trzeba być absolutnie pewnym że zrobiono to jak najlepiej jak najmniejszą ilością cyny, a następnie dobrze zabezpieczono koszulką termokurczliwą (najlepiej taka z "klejem")
wie ktoś jak rozebrać wtyczkę do spięcia sondy lambda w VW polo ? Tam jest takie fioletowe zabezpieczenie.Nie wiem jak sie dostać do tej wtyczki aby wsadzić kable do pinów