Opadłe drzwi kierowcy, problem z zamykaniem.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
gathran
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Opadłe drzwi kierowcy, problem z zamykaniem.

Post autor: gathran »

Siema,

Mam problem z opadłymi drzwiami od strony kierowcy, chodzi o to że jak się je otworzy to tak jak by opadają w dół i lekko wiszą, problem pojawia się przy zamykaniu, od zewnątrz to pół biedy bo łapię za klamkę unoszę do góry i zamykam, gorzej od środka bo nie ma się jak złapać zbytnio, no ale też jakoś się męczę.

Da radę jakoś "podciągnąć" w górę drzwi ??

Za wszelkie rady z góry dzieki
Zapraszam na mój serwis poświęcony jednostkom wojskowym WP.
Obrazek
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Zobacz czy nie obluzowały się śruby. Swoje ostatnio dokręcałem.
Drzwi trzymają się tylko na 2 zawiasach. Zobacz również czy nie wyrobiły się te zawiasy. Jeżeli nic nie jest wyrwane poluzuj śruby podciągnij drugą osobą drzwi i dokręć.
Kopnięcie drzwi może być spowodowane nawet mocnym najechaniem na dużą dziurę. Drzwi w jakimś zakresie pracują razem z karoserią.

Sprawdź również czy nie ma śrub do regulacji na zawiasach. Coś jak w zawiasach meblowych lub balkonowych.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Drzwi są tak elastyczne, że zazwyczaj wystarczy ... złapac otwarte drzwi za dolny zewnętrzny narożnik i dźwignąć dość mocno do góry ( sprawdzone tydzień temu na tylnych drzwiach polówki kolegi-klubowicza ) .
Drzwi kierowcy ocierają dołem zazwyczaj, gdy ktoś ma nawyk rozmowy stojąc w otwrtych drzwiach i "wygodnie" opierając się o nie rękami i podbródkiem. Drzwi zostają wygięte w dół i opadają pomimo braku luzów w zawiasach. Czasami wystarcza podniesienie samochodu na podnośniku z otwartymi drzwiami.
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

Lub jeśli to niepomoże to ściągnij drzwi i podłóż po jednej podkladce pod kazdy zawias :)
Czerwone jest szybsze ;-)
Awatar użytkownika
grendolf
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grendolf »

U siebie widzę na dolnym zawiasie kierowcy luz ok 1mm na bolcu (co daje ok 5-7mm na brzegu drzwi). W takiej sytuacji co pomoże? Zawias pewnie jest wyrobiony więc nie wiem czy tylko wymiana wchodzi w grę czy też sam bolec, który z resztą jest na allegro lecz nie ma pewności, że do 6N1 będzie pasował...
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”