[6N2] Problem z obrotami oraz gaśnie silnik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arandor666
Newbie
Newbie

[6N2] Problem z obrotami oraz gaśnie silnik

Post autor: arandor666 »

Witam posiadam polówke z 2001 r 1.4 mpi w gazie. Problem pojawia się tylko i wyłącznie gdy silnik jest zimny. Po zapaleniu silnika obroty na biegu jałowym oraz na luzie różnią się o ok. 50 RPM. Nie wiem dlaczego tak się dzieje... podkreślam, że tak jest tylko na zimnym silniku. Dziś NP: Zapaliłem silnik na mrozie ok -10 C trzymam sprzęgło daje na luz puszczam sprzęgło i auto gaśnie... dziwne zjawisko... Od pewnego czas mam również problemu z rannym ruszaniem samochodem to jest cud gdy auto nie zgaśnie lekkie puszczenie sprzęgła bez dodania gazu gdy temperatura powietrza jest ok . 15 C na plusie powoduje natychmiastowe zgaśnięcie silnika... W czym jest problem ?? Czy problem mój jest zbliżony do tych przypadków osób co mają falujące obroty i trzeba przepustnicę wyczyścić i zaadaptować ??
Z góry dziękuję za pomoc :
Mateusz :)
s
szopal
Początkujący
Początkujący

Post autor: szopal »

Podepnę się tutaj ponieważ mój temat został przeniesiony do kosza, a mam podobny problem:

Otóż problem się mi zaczął 2 tyg temu:
- rano poszedłem do auta, zapaliłem włączyłem światła i auto zgasło
- zakręciłem kolejny raz, niby chodziło ale jakby na 3 gary, przy ruszeniu praktycznie nie miało mocy, podczas jazdy szarpało. Dopiero jak się nagrzał tak do 60 stopni to poczułem takie szarpnięcie że moc dostał
- problem występował 3 dni pod rząd, Jeździłem wówczas na Pb + LPG (instalacja sekwencyjna). W 3 dniu zacząłem jeździć na samej PB. I na drugi dzień auto jak inne...normalnie chodziło. Pojeździłem 3 dni na samej Pb, potem znowu włączyłem na Pb + LPG. Przejechałem 100km na LPG, auto postało do rana i...znowu problem wrócił! Tylko teraz gaśnie za każdym razem. Zapale, pochodzi 3-4sek i gaśnie a następnie pika i świeci kontrolka oleju (stan oleju w porządku, odma wyczyszczona).

Co to może być?
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”