Witam! Przymierzam się do wymiany alternatora w swoim Polo 6n silnik 1.3 adx. Z racji tego ze zaczynam budować mocniejsze car audio chce zapewnić dobre zasilanie. Na początek mocniejszy alternator i tu pytanie do Was, jaki altek, z jakiego auta/silnika podejdzie do Polo 1.3 adx? Nie mam żadnego dodatkowego osprzętu, krótki szerszy pasek napinany alternatorem.
zależy jakie to CA,
pakuj altka z passata b4 90A albo 120A do tego odpowiednio większe aku, najlepije 60-72Ah AGM który lepiej znosi głębokie rozładowanie
W planach mam monoblock w przedziale 700-1000W pod to skrzynia 2x12'' spięta na 2ohm, do tego jakaś 4-kanałówka do napędzenia przodu. Takiego 90A czy 120A bym chciał założyć tylko czy trzeba się liczyć z większymi przeróbkami czy podejdzie bez przeróbek?
jak masz zamiar taki sprzęt władować to od razu 120A co do pasowności to są one P&P czyli podchodzą bez przeróbek, tylko należy zwrócić uwagę przy kupnie na koło pasowe aby było takie sam, reszta pasuje.
Jak jest P&P to super bo czytałem trochę o wymianie alternatora i podobno nie ma mocniejszych alternatorów niż 70A z łapą napinającą, że podobno te 90A i 120A są montowanie na zwykłej łapie a pasek napinany jest rolką napinającą więc się pytam
Jeszcze jedno pytanie w temacie. Po założeniu altka 120A i odpowiedniego akumulatora chciał bym zrobić big three upgrade żeby usprawnić całe zasilanie czyli dodatkowe porządne przewody z aku na karoserię, z karoserii na blok silnika oraz dodatkowy z alternatora na akumulator oczywiście między altkiem a aku dam oprawke z bezpiecznikie i teraz pytanie jaki bezpiecznik zastosować? Altek będzie miał prąd ładowania 120A, zastosować bezpiecznik 120A czy większy a może mniejszy dla bezpieczeństwa tylko nie wiem czy wtedy nie będzie się często przepalał, co myślicie?
Zdementuje tu kilka nieprawidłowości. Po pierwsze alternator będzie pasował p&p. Akumulator większy jest zbędny po prostu 120a naładuje go szybciej a po to jest regolatore by go nie przeladowac. A z czasem możesz wieksz gdy dojdzie audio ale też bez przesady.Dodatkowy bezpiecznik zbędny ale warto zainwestować w grubszy przewody główne. W twoim przypadku 90A będzie w100%spełniał twoje oczekiwania po co męczyć motor 120a. Takie 120chodza w 1.9, 2.0 dla 1.3 to spore wyzwanie.