[9N] Brak regulacji wysokości świateł

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szkodnikPL
Newbie
Newbie

[9N] Brak regulacji wysokości świateł

Post autor: szkodnikPL »

Cześć.

Ostatnio, jadąc z większą ilością bagażu, postanowiłem obniżyć światła, coby nikogo nie oślepiać. Niestety zauważyłem, że lewy reflektor się podnosi i opuszcza, lecz prawy stoi w miejscu. Gdy tylko lekko odkręciłem uchwyt trzymający żarówkę prawego kierunkowskazu (1-2 centymetry), wtedy słychać silniczek lecz ruch reflektora jest praktycznie minimalny w porównaniu do drugiego reflektora.

Ma ktoś jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Silniczek zrobił pa pa. Konkretnie to w siłowniku masz silniczek z przekładnią, układ scalony do sterowania i potencjometr liniowy do określenia pozycji siłownika. Silniczek jest prawie wieczny, najczęściej pada układ scalony (przegrzewa się ) lub pada potencjometr od pozycji. Zresztą przyczyną padania układu scalonego jest tez wadliwie działający potencjometr (przerywa i układ co chwile uruchamia silnik i podnosi i opuszcza światła).
Lenistwo drogą do postępu
s
szkodnikPL
Newbie
Newbie

A pewnie żeby wymienić silniczek muszę zdemontować lampę, a żeby ją ściągnąć trzeba zdjąć też zderzak?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Tak... a żeby wyjąć silniczek z lampy musisz rozkleić cały reflektor (tył obudowy od klosza). Jest manual mojego autorstwa na forum. Chyba, że masz lampy VALEO, to wtedy idzie odkręcić silniczek.

Pozdrawiam
s
szkodnikPL
Newbie
Newbie

Jutro zerknę jakie mam lampy. Jeżeli VALEO to pewnie wymienię, jeżeli nie to pewnie sobie odpuszczę - za dużo roboty jak dla mnie, a w serwisie pewnie policzą jak za zboże.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”