[9N3] Czy jest możliwość regulacji "brania" sprzęgła?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

[9N3] Czy jest możliwość regulacji "brania" sprzęgła?

Post autor: krzysztof65 »

Mam pytanie,czy jest jakaś regulacja sprzęgła silnik 1,4 z 2006r.Proszę o jakiś schemat działania sprzęgła w tym modelu.Jaka powinna być odległość pedału od podłogi przy której auto rusza?
Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Trancer_GTR »

W tym modelu nie ma jakiejkolwiek regulacji sprzęgła - z prostego powodu, że jest to układ hydrauliczny.

[quote="krzysztof65"]Jaka powinna być odległość pedału od podłogi przy której auto rusza?[/quote]

U mnie od nowości sprzęgło "bierze" dość nisko - musiałem się przyzwyczaić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
t
th_omas
Newbie
Newbie

Post autor: th_omas »

czyli w polo IV (9N) nie ma mozliwości regulacji sprzęgła - posiadam takie polo (2004rok, SDI) i sprzęgło bierze dosyć wysoko - czyli to oznacza jego początek końca tak??
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

W polo sprzęgło jest hydrauliczne i nie ma regulacji.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote="th_omas"]czyli to oznacza jego początek końca tak??[/quote]
tak
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

U mnie też bierze wysoko od momentu kupienia samochodu przeleciałem już 20.000 i nie padło także nie możliwe raczej że to początek końca.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jest to objaw "chudej" tarczy. Tylko że nieraz ten 1mm starcza na 50 tyś km a niektórym tylko na 5 tyś. wszytko zależy od użytkowania.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,ja w swoim Polo (9n3 2007r, 1.4TDI) przy przebiegu 100tyś wymieniałem sprzęgło,trzeba było rozebrać skrzynie-wyło łożysko na wałku,wiec przy okazji wymiana sprzęgła-jedna robota. Sprzęgło by jeszcze pojeździło 20-30tyś ale skoro skrzynia już na dole-wiadomo.
W kwestii brania sprzęgła to u mnie brało trochę wysoko ale jeszcze się nie ślizgało,ale co ciekawe po wymianie na nowe (cały KPL. LUK-a) w sumie branie sprzęgła się nie zmieniło(ku mojemu zdziwieniu),lub nie zauważalnie.
Pytałem swojego mechanika czy jakaś jest regulacja,on mówił że nie ma-jest hydrauliczne,i nic tu się nie zrobi. Więc nie martwić się wysokością brania sprzęgła tylko jeździć, jak zacznie się lekko ślizgać to wtedy już wymiana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”