[9N] nakretka przegubu zewnetrznego...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tomek12
Newbie
Newbie

[9N] nakretka przegubu zewnetrznego...

Post autor: tomek12 »

witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie nakrętki przegubu zew.
Wymieniałem osłonę przegubu,końcówkę drążka i sprężynę . Czy to jest jednorazówka czy moze jest jakiś patent do ponownego użytku.
Czy raczej jest koniecznie założenie nowej.
Z góry dzięki i pozdro
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Witam, ja jak kupowałem osłonę przegubu, to dostałem w opakowaniu zarówno ta nakrętke jak i smar do przegubu. Myślę że koszt tej nakrętki to nie majątek, tym bardziej jeśli zależy nam na bezpieczeństwie ;-)
Awatar użytkownika
tomek12
Newbie
Newbie

Ja nie miałem w zestawie był tylko smar ,osłona i opaski. To był taki ala uniwersalny zestaw.
Na razie dociąłem tak jak było w oryginale i zakręciłem na taki niebieski płyn (zapobiega samoodkręcaniu) zapomniałem ja to się nazywa.
Przejechałem się i sprawdziłem i jest oki. Ale i tak zamówiłem w VW dwie nowe nakrętki.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Nakrętka jest out. Musisz ją wymienić. Nowa nakrętka ma takie skrzydełka kontrujące, żeby się nie odkręciła. Odkręcając nakrętkę, łamiesz te skrzydełka i nie masz zabezpieczenia.
Tak jak kolega wyżej napisał, nakrętka często jest w komplecie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomek12
Newbie
Newbie

A czy mogę dociąć takie skrzydełka na tej starej nakrętce i zrobić tak jak było w oryginale myślę ze da się rade.
Bo na nowe muszę czekać 2 dni a muszę mieć auto do pracy.
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Nic nie docinaj. Po prostu jeździj ale na spokojnie i bez "pałowania“ (bez gwałtownych przyspieszeń). Myślę że klej anaerobowy spełni swoje zadanie (ma wiele zastosowań: zarówno do uszczelniania powierzchni, jak i do zapobieganiua wykręcania się szpil w głowicy itp itd...), ale mimo wszystko lepiej wymienić nakretke (o ile tego jeszcze nie zrobiłeś), chwila roboty a bynajmniej będziesz spokojny :)
k
krzysztof6512
Newbie
Newbie

Post autor: krzysztof6512 »

Nakrętkę kupowałem w skodzie koszt 18 pln myślę że to nie majątek a jeździsz bezpiecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”