[6N2][MPI] opóźnienie na przepustnicy - nietypowe objawy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
przybysz86
Newbie
Newbie

[6N2][MPI] opóźnienie na przepustnicy - nietypowe objawy

Post autor: przybysz86 »

Klubowicze,

Mam taki oto problem:
Polo 6n2 MPI (AUD) bez LPG.
Problem może być albo w silniku albo w skrzyni biegów

Mam efekt jakby przepustnica reagowała z opóźnieniem ale adaptacja i czyszczenie nic nie zmieniają (z resztą w tym modelu wg wszelkich forów przepustnica adaptuje się sama po odłączeniu klemy na wystarczająco długo i tak było czynione).
Im niższy bieg tym bardziej widoczne dlatego jako przykład podaje 1 bieg ale na 3 choć mniej wkurzające to tez zauważalne.
Jadę powiedzmy na 1 biegu z obrotami ok 3500 i puszczam gaz. Przez pół sekundy nic a potem samochód leci dziobem w dół i zwalnia jakby ktoś po hamulcach dał by po chwili wrócić do normalnego hamowanie silnikiem.
Przy dodawaniu gazu to samo. 1bieg, samochód toczy się na jałowym i jak tylko zrobię coś więcej niż musnę pedał gazu to samochód dostaje przez sekundę kopa jakby mi ktoś w kufer wjechał a potem już przyśpiesza normalnie.

Problem nie tyle uniemożliwiający jazdę co powodujący, że w korku nie da się jeździć inaczej niż na pół-sprzęgle bo w przeciwnym wypadku dając lekko gazu i puszczając jak chcę podjechać skaczę niczym kangur po całym pasie co wkurza mnie i straszy pasażerów :/

Stan pojazdu:
-Brak błędów na OBD.
-Nowe przewody WN i cewka zapłonowa.
-świece w porządku.
-sprzęgło w miarę nowe (niecały rok i mało jeżdżone od tego czasu)
-elementy manetki skrzyni biegów wymienione niedawno - luzów nie ma.
-Olej na świeżo dobrej jakości (Statoil lazerway), wszystkie filtry nowe
-wtryski przemyte - nie profesjonalnie ale dodatkiem do czyszczenia wtrysków ze stacji benzynowej + cały bak v-power 100 jako, że chyba zawiera najwięcej uszlachetniaczy. Obecnie od 3 baków na zwykłej 95 z pewnego źródła - bez zmian.
-olej w skrzyni na dobrym poziomie i zdrowy (sprawdzone przy okazji wymiany uszczelniacza wybieraka, który zaczął się pocić)
-przebieg 151k - większość po mieście.

Z góry dzięki za pomoc!
p
przybysz86
Newbie
Newbie

Post autor: przybysz86 »

Witam,

zrobiłem zrzut z OBD2 tego jak przepustnica reaguje w funkcji czasu. Zaznaczyłem co może wg mnie być miejscem gdzie występuje problem.

Gdy puszczam gaz przepustnica spada, po czym na chwilę ma lekką korektę i zaczyna dalej spadać.

Pomysły co może powodować taki stan rzeczy?

Wygląda na element osprzętu sterowania silnikiem (sensory, przepustnica, lambda...) ale co konkretnie?
Ewentualnie może szukam w totalnie złym miejscu?

URL do screenshota na google drive (dostępne bez zalogowania):
https://drive.google.com/file/d/0B5YVEv ... sp=sharing
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”