[6kv] Jaki pasek wielorowkowy do Classic 1.9 TDI?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawelxxl
Newbie
Newbie

[6kv] Jaki pasek wielorowkowy do Classic 1.9 TDI?

Post autor: pawelxxl »

Witam,

Mam pewien problem, gdyż pasek wieloklinowy w moim Polo 1.9 TDI (rocznik 1997, silnik AHU) powoli się kończy tzn. jest poszarpany, popękany i gdy natrafi na wilgość - piszczy. Po prostu widać po nim, że długo już nie nachodzi. Poszukuję nowego paska do tego silnika, lecz mam pewien problem - nie wiem jaki pasek wybrać. Według różnych katalogów znalazłem i dopasowałem dwa typy pasków: 6PK923 oraz 6PK1045. Konkretnie różnią się one tym, że jeden jest dla pojazdów bez tłumienia drgań paska (ten 923), a drugi właśnie z tłumieniem (1045). Nie mam pojęcia, czy u mnie jest czy nie, ale auto jest bez klimy, a napinacz paska wygląda mniej-więcej tak: http://sklep.gawex.com.pl/img/p/17-59-thickbox.jpg i wydaje mi się, że on właśnie nie ma tłumienia drgań z tego co porównałem z innymi napinaczami, lecz nie jestem do końca pewien. Jeżeli ktoś wie jaki pasek jest mi potrzebny to proszę o odpowiedź i z góry bardzo dziękuję. :acute:

Pozdrawiam.
s
szopal
Początkujący
Początkujący

Post autor: szopal »

A nie możesz ściągnąć starego i pokazać w sklepie?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Masz tu screen z Etki i porównaj schemat do tego co masz w aucie

Obrazek

Druga opcja to spróbuj odczytać oznaczenie z paska
Trzecia opcja zdejmij pasek i idź z nim do sklepu

Pozdrawiam
p
pawelxxl
Newbie
Newbie

Post autor: pawelxxl »

Witajcie,

Problem z paskiem już udało mi się rozwiązać, po dłuższym przeglądaniu różnych for dyskusyjnych i innych stron wyczytałem, że pasek ma być 6PK1045 i faktycznie, taki właśnie zakupiłem (Bosch), pasuje idealnie i nie ma żadnych pisków, zbędnych szumów itd tylko słychać czysty klekot :) . Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”