[6n1] Problem z klekotaniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
Wojciech20
Raczkujący
Raczkujący

[6n1] Problem z klekotaniem

Post autor: Wojciech20 »

Hej,

Zostałem posiadaczem VW polo 1.9d :), jest to moj pierwszy samochód kupiony przez ciazka prace :)

Kupiłem go 3 tygodnie temu, wiedziałem bo poczytałem troche i wybrałem ten silnik ze wzgledu na bezawaryjnosc, godzac sie na głosnosc silnika.
Auto było malowane na metaliczny kolor 2 lata temu, na aucie jest jedna rysa na dachu, ze spodu pospawane i jest elegancko, troszke juz wydałem poniewaz wymieniłem filtry, olej, płyn chłodniczy, pasek alternatora, tylne zawieszenie, przeguby. Rozrzad w najblizszym czasie :) Przejdzmy do sedna sprawy:

MECZY MNIE JEDNA SPRAWA:

Gdy odpalam samochód, wcisne gaz auto wydaje straszne klekotanie - na kazdym biegu na niskich obrotach, mechanik stwierdził ze przyczyna tego hałasu jest skrzynia biegów, nie okreslil sie jednak do konca co dokładnie. Dodam ze jest to sytuacja losowa, poniewaz raz hałasuje a raz jezdzi czysto i przyjemnie. Biegi czysto, cicho i gładko wchodza. Juz sie z tym pogodziłem ze bedzie skrzynia do wymiany.

Jednak moze ktos miał podobny problem i wie co to moze byc ?
W
Wojciech20
Raczkujący
Raczkujący

Pomoze ktos ? Podejrzenia padaja jeszcze na sprzegło... lecz nadal czekam na kogós kto moze miał podobny problem.
W
Wojciech20
Raczkujący
Raczkujący

Pomoze ktos ?

Ten hałas utrzymuje sie, odpalam samochód, wszystko ok, wciskam sprzegło ok, wbijam bieg puszczam delikatnie sprzegło i sie zaczyna chrupienie/specyficzny dzwiek metal o metal... na kazdym biegu. Gdy dam go na luz, nacisne delikatnie pedał gazu, słychac takie klekniecie...

Moze ktos wie czy to bedzie łozysko oporowe czy skrzynia ?
W
Wojciech20
Raczkujący
Raczkujący

Byłem wczoraj u mechanika, znajomego. Stwierdził łozyska na skrzyni... jeden mechanik mi dzisiaj powiedział ze mam kupic nowa skrzynie, bo łozyska sa drogie, a drugi mechanik ze mi z tym zrobi... dzisiaj sie dowiem jakie koszta beda naprawy.
W
Wojciech20
Raczkujący
Raczkujący

EDIT:

Widze ze duzo ludzi przyglada ten temat, problem został rozwiazany jednak zostałem wprowadzony w bład przez mechaników (4). Powodem klekotania nie była skrzynia, a dwumas, skrzynia była sprawna. Wiec jezeli Ci klekocze dodajac gaz TO NIE JEST WINA SKRZYNI A DWUMASA ! skrzynia jest do wymiany gdy PISZCZY a nie KLEKOCZE.

Mam nadzieje ze komus pomoge tym postem, sam szukalem pomocy i nie mogłem znalesc.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”