co to może być? ;>

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

co to może być? ;>

Post autor: doman »

dzis siedzialem troche pod POLO... bo mi coś grzechocze po stronie tylnego prawego koła.....

i przy okazji wyczyscilem wlew paliwa po stronie wew(nadkole) byl caly w suchym błocie, troche tego G...a tam wylecialo, teraz juz czysciutki jak nówka ;p;)

Obrazek

zauważylem ze przy wlewie jest kruciec odprowadzajacy opary - wiadomo to normalne, ale po drugiej stronie jest taki zbiorniczek (hmm co to jest) od ktorego idzie rurka... a przy zbiorniczku znalazl sie kabelek... który chyba jest masą bo jest dokręcony śrubką mocowania rury.

no i jeszcze jedna rzecz

po lewej stronie zaś, znalazlem takie cuś .....?

Obrazek

doprowadzone są tak przewody hamulcowe....
(umiejscowione przy belce tylnej)

pytam czysto z ciekawości ... edukuje sie ;p

pozdro
Polo 9n0
Touran 1T0
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Foto nr 2 : masz Polo bez układu ABS - a więc tylna oś wyposażona jest w korektor siły hamowania ( zmiana siły hamowania kół tylnej osi w zależności od jej obciażenia ) - i to właśnie to urządzenie ( nawiasem mówiąc - chyba do naprawy, bo płyn Ci cieknie ...
Fot. nr 1 : hmmm... u mnie wygląda to nieco inaczej . najprawdopodobniej jest to tzw zawór grawitacyjny, zamykający wlew przy przewrotce samochodu.
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

ko-ma dzieki za odpowiedz.....

co do kolektora hamowania to on był/nadal jest suchy tylko ze popsikalem wszystkie rzeczy czyms a'la wd40 bo juz nie wiem co moze mi grzechotac:/

a co do fotki nr1 to faktycznie poczytalem tu i uwdzie i jest to zawór grawitacyjny tylko qrde nie wiem do czego ten kabelek:/
Polo 9n0
Touran 1T0
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

doman
podejrzewam ze to "grzechotanie" pochodzi z któregoś z bebnów hamulcowych na tylnych kołach :)
tez tak mialem
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

kabelek - to po prostu podłączenie masy układu ( wlewu paliwa ) .
najwyraźj masz odłączone - właśnie od tego zaworu.
układ jest połączony z masą - odprowadzenie elektryczności statycznej - jako ze wykonany jest z tworzywa .
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

dzieki wielkie ko-ma za wyjasnienie... o to mi chodziło.

najwyrazniej przy odsyfianiu tego wszystkiego musialem go odłączyc przez przypadek..... zdejmę koło jeszcze raz zciagne rure z wlewem i poszukam dokladniej gdzie to powinno byc podłaczone.

mysle ze temat wyczerpany ;]

pozdrawiam
Polo 9n0
Touran 1T0
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Jeszcze odnośnie tego "grzechotania".
Czy odgłos słyszalny jest przy wpadaniu koła w nierówności ?
Czy słyszalny jest cały czas podczas jazdy ?
W pierwszym przypadku - zdejmując koło - spojrzyj na piankowy odbój na tłoczysku tylnego amortyzatora - często odboju "nie ma" ( tzn pozostaje go smutny fragment ) - koszt części dobrej klasy to około 60 zł , wymiana dla średnio sprawnej osoby - około godziny. Z narzędzi niestandartowych - potrzebne dwa klucze o rozmiarze 16.
Grzechocze zazwyczaj osłona amortyzatora, w którą wciskany jest ten odbój ( po urwaniu się piankowego odboju osłona z twardego plastiku lata sobie luźno na amortyzatorze ).
Na "starym" forum zamieściłem swojego czasu manual na ten temat , ale ... starego forum nie ma, manuale nie przeniesione ( ADMIN, ADMIN ! )...
W drugim przypadku zazwyczaj winne są hałasujące szczęki po zerwaniu sprężyny odwodzącej, ewentualnie uszkodzone łożysko koła, czy zmielona sprężyna uszczelniacza piasty.
Awatar użytkownika
doman
Początkujący
Początkujący

no to jesli juz drążymy ten temat to tak:

- amorki wraz z odbojami i osłoną wymienione w marcu
- łozyska wymienione z miesiac temu

grzechotanie/ocieranie czegos ? zaobserwowane podczas jazdy z nawet drobnymi wybojami/bruk/itp.
Podczas jazdy na wybojach z wcisnietym hamulcem też ociera/grzechoczy.... moze faktycznie coś w tym bebnie sie urwło w środku.. bede musial to obadac w tygodniu...

pozdrawiam

-- Nie Lip 26, 2009 11:33 am --

a wiec tak....

bebny ok....
gumy w kielichu wymienilem na nowe bo poprzednie byly w srodku lekko naderwane zalożyłem i cały czas to samo .....

przejechalem sie autem z rozbebeszonym tylem wnetrza i wskazuje na to ze amorekk ma wade... i to wszystko jego wina :/

p.s.
klucze to 17stki a nie 16stki ;)
Polo 9n0
Touran 1T0
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”